Четирима художници са номинирани за тазгодишната награда за живопис на името на Майстора

На 1 февруари от 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще се състои петото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” е своеобразен израз на почитта пред паметта на гениалния художник и отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев и Станислав Памукчиев. Номинирани за 2017 г. са следните автори: Десислава Минчева, Игнат Игнатов, Надежда Кутева и Николай Майсторов. Името на избрания лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По статут награденият от предходната година прави експозиция в деня на обявяването на новия носител на наградата. Тазгодишната изложба е на проф. Станислав Памукчиев.

Озаглавена е „Завръщане“ и представя произведения от циклите: „Пепелни картини“ (2013), „Утаено време“ (2015) и „Завръщане“ (2016). Селекцията от картини характерно изразява авторовата теза – митопоетика, която иска да укрепи, да защити човека в неговото усилие за търсенето на път и устойчив смисъл, усилие за проникване зад хоризонта на крайното и граничното.

„Завръщане“ не е носталгия по отминалото, то е творческо въставане срещу крайността на изтичащото линейно-историческо време и обръщане на погледа към изначалното, към Свещеното митологично време – безвремие” – споделя Станислав Памукчиев.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора. Подготвена е и изложба „Кюстендилска изобразителна школа“ от фонда на Галерията, в която са включени и рядко показвани автопортрети на Майстора.

От началото на XX век до днес кюстендилската изобразителна школа наброява близо 200 автори, чието изкуство е близко по дух и с обща идейно-пластична насоченост. Произведенията на такива майстори като Стоян Венев, Никола Мирчев, Кирил Цонев, Асен Василиев, Петър Рамаданов, Мориц Бенционов, Богомир Лазов, Борис Колев, Борис Елисеев, Николай Дюлгеров, Райна Евтимова, Драган Лозенски и др. допринасят за неповторимостта и ценността на колекцията на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Годишната изложба на кюстендилските художници за 2016 г., експонирана в зала „Стоян Венев”, включва творби на съвременните творци от Кюстендил, известен като Град на художници. Широкият диапазон на представяния със съвременно звучене в Галерията е засвидетелстван с фото-видео-изложбата „Кристо на светло” на Gruppo de Artes, които споделят с нас преживяната емоция от срещата си с впечатляващия арт-проект на Кристо – инсталацията „Плаващи кейове” в италианското езеро Изео.

В 13.30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като „Столицата на рая”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене