Знайте си правата, нямат прошка! Ето само кога КАТ могат да ни свалят номерата!

Няколко са възможностите, при които пътни полицаи могат да свалят табелите на автомобила ви. Това става възможно с влизането на сила на промените в Закона за движение по пътищата.

„Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на „Гражданска отговорност””, обясни председателят на Транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Без регистрация автомобилът може да остане, ако водачът шофира с алкохол в кръвта над 0,5 промила, както и без да притежава шофьорска книжка.

„Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. Чукат вашето име и проверяват имате ли шофьорска книжка”, обясни Ананиев.

Според него няма да ви бъде свалена табелата на автомобила, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

„Между 500 и 600 водача седмично се хващат, които не притежават шофьорска книжка. Това е само тези, които успеят да ги хванат. Това е огромен проблем”, заяви Ананиев.

Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира.

Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван с техническо средство или да даде кръвна проба.

„При алкохола включваме и наркотичните вещества”, обясни Ананиев.

Дерегистрацията, което представлява сваляне на табелите и отписване от системата на МВР, може да продължи минимум 6 месеца и максимум 12 месеца. След това се започва процедура все едно се регистрира нов автомобил.

През това време собственикът сам трябва да се погрижи за колата си, а ако реши да я подкара без регистрация, го грози затвор.

„Между 12 000 и 15 000 са шофьорите, заловени с алкохол миналата година”, обясни Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи. „Идеята на тази санкция е да се случват нещата веднага”.

Според Тодоров обаче мерките трябва да обхванат и онези, които карат с много над позволената скорост. Засега с промените в закона глобите в този случай се вдигат двойно.

Очаква се скоро пътните полицаи да бъдат оборудвани и с принтери, пише Блиц.

„Когато спрат за проверка човек с невръчени актове, ще му ги разпечатват и връчват”, обясни Тодоров.

В момента се използва огромен полицейски и административен ресурс, за да се разнасят актове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене