Проф. Дамян Попхристов представя пред неврокопчани книгата си „За богомилите, от уста на ухо“

Среща с проф. Дамян Попхристов на тема „Богомилското учение и възходът на Европа“ ще се състои на 29 януари от 11.00 часа в Народно читалище „Просвета – 1865“ в Гоце Делчев.

По време на срещата ще бъде представена и неговата книга „За богомилите, от уста на ухо“. В събитието ще участва и Мария Арабаджиева, която ще представи темата: „Изследване на историческите и литературни извори за живота и дейността на легендарния син на цар Симеон – княз Боян Вениамин, наричан Боян Мага“.

Професор Дамян Попхристов е един от интересните български изследователи и писатели, неговите лекции на международния форум „Българският дух в Европа през вековете“, който се проведе неотдавна във Велики Преслав, бяха посетени от стотици хора, които търсиха от него отговори на въпроси като: Каква е мисията на българите? Какво е заложено в генетичната ни памет? Какво е посланието на богомилите? Кой всъщност се преражда в Преподобна Стойна?…“

„Посланието на катарите от 1247 година, което притежавам като писмен документ на окситански, говори за посланието към човечеството от 1987 година и в него се говори точно за любовта, за изграждането на една всеобща църква на любовта, в която се оказва почит и на всички онези видни личности от миналото, от всички епохи и от всички религии, които са следвали пътя на любовта и са довели това послание до цялото човечество под една или друга форма, където и да са по света.

Така че смятам, че е дошло точното времето за това този девиз най-после да се реализира. В него има послание за единение. Това е едно безсмъртно послание. Нашата цел е изграждането на духовни мостове между хората и народите, за всеки от нас е важно да изгради Христос вътре в себе си, като изконна християнска същност“, казва професор Попхристов, който след дни ще се срещне и с жители на Гоце Делчев.

За него се знае, че повече от 25 г. преподава режисура в Нюйоркския университет, а от 17 години изучава много усърдно богомилите. Той е единственият българин, поставил пиеса на Бродуей.

В момента професорът отново е в България, за да представи книгата си „За богомилите, от уста на ухо”. По думите му първоначално те са станали известни не като богомили, а като „добри хора”, а според самия него единственият начин човек да е истински щастлив е да пренебрегне своето его и да се отдаде на другите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене