Студът удари бизнеса в Сандански! Търговците останаха без стока, зеленчукопроизводителите в патова ситуация

Рекордните 1.20-1.50 лв. стигна цената на корен маруля на пазара в Санданско-Петрички регион

Връзка от червена репичка е левче, но липсва на пазара, на пръстите на едната ръка се броят зеленчукопроизводителите, които я продават в момента.

Причината за слабото предлагане на зелени салати са ниските температури от началото на годината. Те са попречили на марулята да се развие и да стане за продажба. „Зеленчукът не е замръзнал или увреден, а разсадът върви твърде бавно заради минусовите температури – каза производителят Георги Борисов. – Ако се повишат температурите, за десетина дни марулята ще е готова за разсад”.

Справка показва, че от години около 10-о число на януари зелената салата вече е на пазара. Цената й е била почти винаги в рамките на 30-50 стотинки за бройка, а в края на кампанията 10 бройки вървят за 1.50 лева. Пикът на тези зеленчуци е около месец и половина – от средата на януари до края на февруари. Заради студената зима обаче сега производителите не могат да изкарат на пазара готова продукция, въпреки че търговците ги обикалят, но безуспешно.

„Просто няма зеленчук на пазара. Рядкост е в някои от оранжериите, които имат отопление на ток, да продават. Тази година почти всеки втори производител е заложил на къдрава маруля, тук-таме на традиционната салатна права маруля”, обясняват продавачи на пазара.

От бранша са в патова ситуация, защото кампанията им закъснява с близо две седмици от обичайното. Те вече подготвят втората реколта за тази година – червен и розов домат, обясни още Георги Борисов, един от първите зеленчукопроизводители в Санданско. Той е собственик на 4 декара оранжерия.

 

 

 

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене