Емир Кустурица учреди спецнаграда за български филм

Пореден успех за българското кино в чужбина. Този път известният режисьор Емир Кустурица учреди награда за най-поетичен филм за късометражния „Преди да заспя“ на Николай Тодоров.

Това стана по време на десетото юбилейно издание на международния филмов и музикален фестивал „Кустендорф“. Събитието се провежда в Сърбия.

Решението за учредяване и присъждане на наградата „най-поетичен филм“ за късометражния „Преди да заспя“ принадлежи лично на Емир Кустурица, който е основател и директор на фестивала, отбелязват от екипа на продукцията.

Филмът „Преди да заспя“ разказва за момче и момиче, които чакат дете. Младите родители обаче остават без покрив над главите си. Напускат познатия свят и се отправят към неизвестното.

Николай Тодоров завършва кинорежисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Носител е на наградата „Джеймисън“ за най-добър късометражен филм на София филм фест и наградата на фестивала в Корк, Ирландия за филма си „Минутите след това“ а продукцията му „Три дни в Сараево“ е сред номинациите на Българската Филмова Академия за 2014.

Общо 22 късометражни филма на млади автори се състезаваха за фестивалните отличия в Кустендорф, като „Златно яйце“ получи Михаел Алалу от Израел за творбата му „Трън“.

„Сребърно яйце“ бе присъдено на авторката от Дания Тона Отили за „Лулу в реалния живот“, а режисьорът Матео Гарилио бе награден с „Бронзово яйце“ за филма „В гърлото“, заснет като швейцарско-аржентинска копродукция. /Dnes.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене