Жителите на село Баня искат да се ремонтира минералната баня

Жители на разложкото село Баня искат да се ремонтира минералната баня в селището. Според тях се налага обновяването и на двата басейна – за мъже и за жени, както и подмяната на някои развалени душове и кранове.

„От известно време намалиха и работното време на къпалнята, отваря чак в 09,00 часа сутринта, а преди – в 07,00 часа. Във вторник и сряда пък не работи”, казват местни хора. По думите му идват и посетители от други общини, за да се къпят в минералните басейни, билетът за вход е с цена от 1,80 лева.

Банята има и социална функция, в селото има голям ромски квартал, доста от жителите му нямат бани в домовете си и ползват услугите на обществената къпалня. „Притеснени сме да не затворят банята, това ще засегне много хора”, споделят жители на с. Баня.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев, увери, че е изготвен тригодишен план за стабилизиране на общинската фирма „Бани и перални”, която стопанисва обекта. С тази цел е намалено работното време. „Не мисля, че е проблем, че не може да се ходи в 07,00 часа сутринта на баня или в 22,00 часа вечерта. Банята работи 12 часа. Длъжни сме да оптимизираме разходите, за да запазим къпалнята и тя да осъществява и своята социална дейност. Направени са и доста подобрения, но няма как изведнъж да оправим всичко, защото се касае за сериозни финансови средства”, заяви градоначалникът на Разлог. Той увери, че банята няма да се продава, а ще остане общинска собственост. На концесия общината може да даде само къпалнята в село Елешница. „Непрекъснато се налага общината да дотира тази дейност, трудно е, трябва време, за да се направят по-големи инвестиции в банята в с. Баня”, каза още Красимир Герчев.

pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене