Радев: В служебното правителство ще използвам експерти

За служебното правителство ще използвам експерти. БСП по никакъв начин не влияе на моя избор но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения. Това каза в интервю за БНТ президентът Румен Радев минути преди да встъпи в длъжност.

Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези трудни няколко месеца България към легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики. То просто трябва да управлява държавата до следващо правителство, подчерта Радев.

В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата на което и да е правителство. Но президентът по своите правомощия има правото да задава въпроси. Има правото да настоява политиката на едно правителство да върви в посока интересите на българските граждани. Радев подчерта, че няма намерение да иззема функциите на премиер.

Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме, заяви Радев.

Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ, подчерта Радев.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене