Без категория

Бившата зам. кметица на Благоевград А. Робева натопена, че подписала 75 документа на свързани с фирмата на майка й лица

Бившата благоевградска зам. кметица Антоанета Робева стана първият клиент за 2017 г. на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/, чиито решения са със статут на съдебни решения 1-ва инстанция и ако прецени, прокуратурата може да ги обжалва пред Административен съд – София-град.

Робева, която в момента работи като консултант по санирането в администрацията на врачанския кмет Калин Каменов, попада в КПУКИ по сигнал на човек, видимо имащ достъп до информация, с която разполага единствено благоевградската общинска адинистрация, тоест вътрешен за общината човек.

Според сигнала през периода 22.03.2013 – 16.06.2015 г., докато беше директор на дирекция „Строителен контрол и устройство на територията“ и зам. кмет на Благоевград с ресор „Сигурност и строителство“, Антоанета Робева е одобрявала и узаконявала ПУП-ове, по които консултантски дейности и набавяне на разрешителни от съответните институции са извършвани от фирма „Аз-консулт“ ЕООД – фирма, създадена и управлявана от самата Робева, която на 20.02.2013 г. тя прехвърля на майка си Кирилка Димитрова Робева.

В сигнала се твърди още, че 3-ма служители във фирма „Аз-консулт“ са упълномощавани от граждани да ги представляват пред община Благоевград за издаване на документи за одобрение на ПУП-ове – разрешителни за строеж, визи, скици или узаконяване на незаконно построена част от сграда. В подкрепа на твърденията си авторът е посочил и процедури по узаконяване на незаконно построени сгради в кв. „Освобождение“ и вили в местността Добро поле.

При проверка на сигнала КПУКИ изисква и прави пълен анализ на 34 акта за узаконяване и 41 заповеди за одобряване на ПУП, подписани от Робева, и над 50 заповеди и пълномощни, издадени от граждани на посочените 3-ма служители на фирмата за времето, в което Робева отговаряше за строителството в областния център на Пиринско. Самата Робева отказва да се яви на изслушване пред комисията, но изпраща адвокат, който да я представлява.

Юристката на бившата зам. кметица изгражда защитата на доверителката си около 2 довода – посочените в сигнала 3-ма служители на „Аз-консулт“ нямат подписани граждански трудови договори с фирмата, освен това по това време дружеството се е управлявало не от Антоанета Робева, а от майка й. Това се оказва достатъчно за оправдателното решение на комисията, въпреки че майката на Робева живее в Харманли, където гледа внуците на другите си две дъщери и като кротка баба едва ли е особено запозната с дейността на фирмата си, работеща при това в Благоевград.
Според Решение № РС-167-16-002/12.01.2017 г. на 3-членен състав на КПУКИ /Катя Станева, Николай Николов и Паскал Бояджийски/ при това положение бившата заместник-кметица на Благоевград Антоанета Робева не е имала никакъв личен интерес при изпълнение на служебните си ангажименти.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене