Светият Синод определи кандидатите за митрополит на Врачанската епархия

На свое заседание Светият Синод определи епископите, които ще участват в избора за нов врачански митрополит. Осем са кандидатите, за които ще могат да гласуват епархийските избиратели – Месемврийски епископ Яков, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Главиницки епископ Йоан, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей и Мелнишки епископ Герасим.

Предстои списъкът с тези имена да бъде изпратен до всички епархийски избиратели с писмо от наместника на овдовелия Врачански епархийски престол – Старозагорският митрополит Киприан.

Той ще определи и датите, на които ще бъде направен епархийският избор, при които епархийските избиратели ще трябва да посочат двама от предложените осем епископи. Това трябва да стане в неделя, която е не по-късно от три седмици след изпращането на писмото с листата на избираемите епископи. Тези двама от тях, които съберат най-много гласове при епархийския избор, ще бъдат предложени за гласуване от Светия Синод. В неделята, която следва тази на епархийския избор, Синодът с явно гласуване ще определи кой от двамата кандидати ще стане новият врачански митрополит.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене