ШОК! Краставиците в Благоевград удариха космическата цена от 6,00 лв/кг

Краставиците в Благоевград удариха космическата цена от 6,00 лв/кг. За сравнение кило прясно трупно свинско месо е 5,50 лв. Зеленчукът е български, оранжериен и никой не го купува. Според производителите цената е толкова висока заради огромните надценки, които си слагат търговците.

„Висока е, защото пазарът в този сезон е малък, освен това в нея е калкулиран рискът краставиците, кито са малотрайна стока, да се сплуят или измръзнат и да ги изхвърлим”, опонират търговците.

Огромното поскъпване на традиционния български продукт започна да се забелязва още в края на миналата година, когато през декември Центърът за икономически изследвания в селското стопанство установи, че разликата в цената на краставиците на едро и дребно е стигнала 38% и ножицата продължава да се отваря.

По прогнозни данни за януари цените на едро на оранжерийните краставици трябваше да стигнат 2,65 лв./кг, а на дребно – 3,75 лв./кг. Явно обаче нещо много се е объркало при тези прогнози, след като в момента почти всички големи търговски вериги са включили в седмичните си брошури българските краставици с промоционална цена около 4,50-5,20 лв.

Колко струва краставицата на производителя и как цената й се раздува до тази на луканката е въпросът, чийто отговор търсим в най-голямата оранжерия в Благоевград – тази на първия български космонавт Георги Иванов. Тя е единствената от 6-те благоевградски оранжерии, които се отопляват, и единствената, в която се отглеждат само краставици.

Оранжерията е 30 дка, със среден годишен добив от декар 19-20 тона. Краставиците се гледат при температура 18-19 градуса и дават 3 реколти на година. Засетите около Нова година краставици ще се берат около 6 февруари. Оранжерията продава продукцията си и на борсата, и директно във веригите магазини. През лятото продажната цена е била 70-80 ст./кг, към септември миналата година се е качила до 2,30 лв./кг, около Нова година – над 2,70 лв. Реалната себестойност на краставиците в благоевградската оранжерия през лятото е 1,20 лв./кг, а през зимата – 2,20, пресметнали са собствениците. Ако оранжерията си калкулира 30 ст. печалба за килограм, у търговеца остават 90 ст., е по-тревожното изчисление. И това е само при директна доставка в магазина. Ако стоката мине през 1-2-ма прекупвачи и извърви пътя до Пазарджик, където е ползваната от благоевградчани зеленчукова борса, а оттам се върне обратно до Благоевград, прекупвачите и борсата също си калкулират надценки, за да избият горивото и склада, слагат си и печалба, и при това положение е истинско математическо чудо, че зеленчукът в момента струва „само“ 6 лв.

Сметките всъщност са само за краставица І качество. Тя, според европейските бюрократи, трябва да е права, с тегло от 230 до 310 грама, дължина от 35 до 40 см, с тънка дръжка и заоблена отпред. Слабо отклонение от тези мерки я вкарва във ІІ качество, а ако случайно се е наляла до 400 и повече грама, я прави брак. ІІ качество, което производителят продава с 30-40 ст. по-евтино, на благоевградския пазар почти не върви, а бракът се унищожава.

В оранжериите на космонавта, който всъщност отдавна е поверил благоевградския си бизнес на местни хора, разбираме, че както в скеча на Мирча Кришан краставицата задължително трябва да съдържа 99% вода. Ако водното съдържание е само 95%, значи зеленчукът е натъпкан с химикали. Такава краставица не върви дори в кварталната бакалия.

Последната седмична статистика на Държавната комисия по стоковите борси и тържища също е отчела, че в момента краставицата е най-скъпият зеленчук на българските борси. За 1 седмица цената му от 2,72 лв. е вдигната на 2,98 за 1 кг, а на 2 от борсите е 4,20 лв. На второ място след него е оранжерийният домат, който в момента струва 1,99 лв. на едро.
Малко по-евтини са вносните краставици, влизащи предимно от Гърция и по-малко от Албания и Турция. Те държат средна цена от 2,79 лв./кг. Тъй като разликата в цената е минимална, тя едва ли се отразява осезателно на крайната цена в магазинната мрежа. Предвид поредната серия от заплахи от страна на гърците, че предстои нова блокада на границата с България от тяхна страна, не е изключено при спиране на техния внос цената на зеленчука да скочи съвсем скоро и на 6,50 лв., прогнозират наблюдатели на пазара.

Освен оранжерийни в момента в Благоевград се продават, макар и в символични количества, и биокраставици. Количествата са символични не понеже българинът не харесва биохраните, а заради цените им. Килограм биокраставици с марката на най-голямата биоферма в Кресненско в момента се предлагат за 10,99 лв. Био миникраставичките, внос от Гърция, които българските земеделци броят за брак и си правят от тях консерви за домашна консумация, пък са 5,99 лв./кг по нашите вериги.

Българският космонавт Георги Иванов купи оранжерията на АПК в Благоевград по времето на приватизацията, но така и никой не го видя да дойде, за да нагледа имота си, който бе оставен да пустее. През 2013 г. обаче млад благоевградчанин пое работата в оранжерията, която е в близост до кръговото кръстовище на АМ „Струма” край Зелен дол, и видимо се справя добре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене