Не е за вярване! Вижте как благоевградско семейство кръсти детето си

Ия е едно от най-нестандартните имена, с които са кръстени новородени благоевградчанчета през миналата година. Родителите на момичето избрали името и от селището с най-красив залез в света в северната част на гръцкия остров Санторини. Както е известно, островът е една от най-популярните младоженски дестинации и събира хиляди двойки годишно за сватбени снимки.

Малката Ия е едно от 856-те бебета, изплакали в Благоевград през изминалата 2016 г. В кметството са регистрирани общо 1344 акта за раждане, но от тях 488 са на бебета, появили се на бял свят в чужбина и записани и с българско гражданство. Любопитно е, че най-необичайните и по-рядко срещани у нас имена са дадени на деца, родени тук.

Вероятно след години Ия ще си играе или учи в един клас с родените през същата година Иваная, Христея, Дениел, Деа, Алис, Терра, Фернанда, а приятели може би ще й станат малкият Ноа, Джерамин, Джани или Райли.

608 двойки са станали семейства и са подписали граждански брак в община Благоевград през изминалата 2016 г., сочи справката от Обреден дом. От тях 295 са се оженили в чужбина и тук само са представени актовете им. Най-много от тях са на македонци с българско гражданство, които, ако не регистрират новото си семейно положение в България, няма да могат да запишат и децата си като българи. След тях се нареждат благоевградчаните, създали семейства в САЩ, Англия, Италия, Германия и Гърция, които държат да отбележат, че вече са официално обвързани. Абсолютно задължение това да се направи не е разписано в закона, единствено пожелателно е отбелязано, че до 6 месеца след брака е добре той да се регистрира и в България. Така в националната база данни ще се промени семейното положение на двамата съпрузи и децата им ще могат автоматично да бъдат записани като български граждани.

Сключените бракове в общината са били 313.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене