Ролята на библиотеката в Гоце Делчев – да насочва хората към четенето!

През изминалата 2016 година библиотечният фонд в читалището в Гоце Делчев значително се е увеличил.

Росица Попаркова, главен библиотекар: „Миналата година направихме една голяма инвентеризация, така че библиотеката запазва този богат фонд. Направихме прочиствания от повредените книги от времето, но фона на библиотеката пораства“.

Библиотеката в Гоце Делчев разполага с близо 140 хиляди тома литература. Само за изминалата година от културното средище са взети за прочит за вкъщи 75 000 книги.

„За миналата година имаме около 32 000 посещения. От тези читатели под 14г. са 644, над 14г. са 616. Това са разделенията, които са малките в Детския отдел и големите, които се обслужват в заемните за възрастни и чуждоезиковия отдел. По – интересен е факта, че специалистите с висше образование са около 200. Със средно – 211. Това говори, че много хора, които продължават квалификацията си, голям дял имат и студентите, които са около стотина, ползват професионализма на библиотечния фонд на Библиотеката. Превес отново имат жените в Гоце Делчев. Аз лично съм направила статистика – четящото процентно население в Гоце Делчев са повече женската аудитория. Мъжете са около 460 за изминалата година, а жените са 802“, допълни Попаркова.

За разлика от миналата година, тази година библиотеката има сериозен спад с абонирането на ежедневниците. Вестници и списания е предпочитаното четиво от по – възрастното население, което ежедневно преминава през читалнята, за да се информира.

„За последните няколко години броя на абонираните заглавия намаля. От близо 35,36, сега сме абонирали 25, като се стремим на първо място да абонираме заглавия от вестници, които съдържат някакви материали за нашият край. Ежедневни печатни издания като „Труд“, „24 часа“, „Телеграф“, това, което се чете, естествено че не забравяме и третата възраст“.

Гоце Делчев се утвърждава като четяща община.

„Аз твърдя, че гоцеделчевци четат. Дали на електронни или хартийни носители – важното е, че се чете. Трябва да се чете. Тук е нашата роля – да насочваме хората към четенето“, завърши Росица Попаркова.

Тя мечтае тази година да бъде разширено делото на най – емоционалните читатели, а именно този, който обслужва децата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене