10,5% е безработицата в Гоцеделчевско в края на месец декември 2016 г.

Безработицата в Гоцеделчевско запазва нивото си, в края на месец декемри 2016 година тя е била 10,5%, съобщиха от Бюрото по труда.

3501 са регистрираните хора без работа към същия период в четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Община Гоце Делчев запазва най-ниския процент на безработни, а именно – 6,7%.

Най-висока обаче остава безработицата в община Хаджидимово, където тя е 16 на сто, следвана от община Сатовча, където регистрираните безработни са 14% и община Гърмен с 12,2 на сто безработица.

405 са били новорегистрираните безработни за предходния месец, като 93-ма от тях са младежи, сочат данните.

339 души са постъпили на работа, с посредничеството на Бюрото по труда, а броят на обявените от работодателите свободни работни места за периода са общо 160.

Важни изменения в Закона за интеграция на хората с увреждания и в Закона за семейните помощи за деца влязоха в сила от 1 януари. Това съобщи директорът на Дирекция социално подпомагане – Гоце Делчев Петранка Костова.

Досега размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане беше в размер на 240 лв. С новия бюджет месечната помощ е увеличена и размерът е различен в зависимост от степента на увреждането и обстоятелството дали детето се отглежда в семейството на родители (осиновители) или е настанено в семейство на роднини, близки или в приемно семейство.

Размерът на месечните помощи е от 350 до 930 лв в зависимост от тези критерии. Месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане се предоставят независимо от дохода на семейството, до навършване на 18-годишна възраст на детето и до завършване на средното му образование.

Лицата, на които към 31 декември 2016 г. са отпуснати месечни няма да подават нови заявления-декларации. Съгласно измененията в закона, само хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна добавка за социална интеграция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене