Дори не подозирате колко е сериозно! От сега нататък носете телефона в другата стая!

Според проучване на Pew Internet Project, около 44% от собствениците на смартфони имат лошия навик да заспиват до любимата си джаджа. Може и да сте скептични към тази информация, но учените са доказали факта на отрицателното въздействие на смартфоните върху здравето на човека, особено през нощта.

Ще ви запознаем с малко факти и ще ви кажем защо сънят редом до любимия смартфон е лоша идея. Защо да не заспивате близо до мобилния си телефон.

1. Има опасност от пожар 13‐годишно момиче от Канзас, САЩ се събудило посред нощ и установило, че мобилният телефон, лежащ под възглавницата, е причината за пожара, който напълно изпепелил завивките и матрака. Причината за това е използването на неподходяща батерия . Самите производители на смартфони съветват потребителите да не слагат джаджите под възглавницата си, тъй като това може да доведе до прегряване на устройството .

Като следствие от неправилно използване на смартфона рискувате изгаряне или дори пожар . Опитайте се да не използвате вашия смартфон като будилник, по‐добре е да вземете за тази цел най‐обикновен евтин часовници. Също така, не вземайте мобилния с вас в леглото, оставете го на разстояние не по‐малко от 1 метър от леглото.

Мобилният телефон може да доведе до проблеми със съня Изследователи твърдят, че LED екраните потискат производството на такъв важен хормон като мелатонина в тялото ни. Именно той е отговорен за регулирането ни циркадните ритми . Изследователите са установили, че дължината на синята вълна съвпада с дължината на вълната на дневна светлина.

Ето защо, когато прекараме няколко часа преди лягане, взирайки се в екрана на монитора или телефона, тялото ни мисли, че прозорецът свети и навън е ден. За да се предпазите от здравословни проблеми, експертите съветват да изключите всички електронни устройства до 2 часа преди лягане.

Мобилният телефон може да предизвика опасни заболявания Изследване от 2011 потвърждава факта, че мобилните телефони могат да доведат до възникване на тумори . Следователно, за да се намали отрицателното въздействие върху тялото на смартфона, трябва да го държите възможно най‐далеч от главата си: опитайте се да използвате високоговорителя или хендсфри , да не пишете SMS‐и и да не спите до мобилните устройства.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене