Важни промени за семействата, в които има деца с увреждания в общините Гоце Делчев и Гърмен

Директорът на Дирекция социално подпомагане – Гоце Делчев Петранка Костова уведомява жителите на община Гоце и община Гърмен за настъпилите следни промени за деца с увреждане:

От 1 януари 2017 г. влязoха в сила съществени изменения в Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) и в Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД), направени чрез приетите текстове в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. Промените в ЗСПД са свързани с предоставянето на нов вид месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, чиято цел е подпомагане на семействата при отглеждането им в семейна среда и тяхното социално включване.

Досега, съгласно бюджета за 2016 г., размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл. 8д, ал. 1 от ЗСПД беше в размер на 240 лв. С новия бюджет размерът на месечната помощ е увеличен и диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност, в съответствие с нормативно определеното им предназначение и обстоятелството дали детето се отглежда в семейството на родители (осиновители) или е настанено за отглеждане в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Новият вид помощ ще обедини всички помощи, които към момента се получават за децата с трайни увреждания.

Размерът на месечните помощи по чл. 8д, ал. 1 от ЗСПД за отглеждане на дете с трайно увреждане от родители (осиновители) за 2017 г. е, както следва:

за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 930 лв.;

за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 450 лв.;

за дете с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 350 лв.

Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето в семействата на роднини или близки и приемните семейства е, както следва:

за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 490 лв.;

за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 420 лв.;

за дете с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 350 лв.

Запазва се досегашният размер на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от ЗСПД в размер на 100 лв. Месечната помощ по реда на чл. 7, ал. 8 от ЗСПД се предоставя за дете с трайно увреждане само в случай, че за детето не се получава месечна помощ по чл. 8д от ЗСПД.

Месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане се предоставят независимо от дохода на семейството, до навършване на 18-годишна възраст на детето и до завършване на средното му образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, при условие, че детето живее постоянно в страната.

Лицата, на които към 31 декември 2016 г. са отпуснати месечни добавки по чл. 8д от ЗСПД няма да подават нови заявления-декларации, а съответната дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес ще отпусне месечната помощ по този член в съответствие с размерите, посочени по-горе, за срок от 1 януари 2017 г. до изтичане на срока, за който е била първоначално отпусната.

Съгласно измененията в ЗИХУ само хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности. Лицата с трайни увреждания от 18 до 20-годишна възраст имат право на добавката, в случай че за тях не се получава месечна помощ по чл. 8д от ЗСПД.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене