Жега в Петричко! Протестиращи заради безводието разкриха сензационно: Сандански не пуска водата към селата, частни ВЕЦ-ове я отбиват! Назрява скандал и гражданско неподчинение

Ето какво казаха пред хората представители на отговорни институции! Хората питат: Къде е шефът на водното дружество в Сандански!

Пред от около 100-те души мирно протестиращи жители на село Марикостиново в 18 часа снощи застанаха кметът на Община Петрич Димитър Бръчков, управителят на „ВиК“ Илиян Ушев и кметът на селото Гергана Тодорова.

Жителите на селото отправиха редица въпроси към тях, свързани с водната криза в най-големите студове.

Кметът Димитър Бръчков обясни, че се връщат с кмета на Марикостиново и управителя на „ВиК“ от село Петрово. Обиколили цялото трасе, откъдето минава водоподаването на селата. На място е установено, че има авария, намираща се в санданското село Яново. Тази вечер в селото ще се пусне водата, но утре сутринта тя отново ще бъде спряна, за да бъде оправена аварията. Това означава, че няма да имат вода отново поне ден и половина.

„Проблемът с водата в селото не е от днес, или от преди тези 10 дни, в които нямате вода. Това е проблем, отлаган във времето, който по някакъв начин трябва да бъде разрешен или да се опитаме да намерим алтернатива. За това през тази година ще бъдат заделени средства, за да бъде изграден сондаж, на който селото да разчита за водоподаване. В село Тополница има такъв сондаж, който успява да снабди селото с вода, може би не изцяло, но има вода, има алтернатива.“ – коментира кметът Бръчков.

Основните питания на хората от село Марикостиново бяха кой ще им покрие щетите по ремонтирането на замръзналия им водопровод в къщите. От жител на селото бе дадено предложението да бъдат освободени от таксата за вода определен период от време, за да се компенсират тези ремонти.

Коментирано бе и да не се плащат таксите за вода за месец януари. „Ние нямаме вода от 28 декември. Това е повече от 15 дни. За какво да плащаме сметките? Миналия месец платихме 30лв за вода. Сега може да бъде и повече, защото ще платим въздуха, който сме „изразходили“ при пускането на чешмата. Ако ние единодушно решим да не платим сметките си за вода какво ще стане? Трябва да направим една подписка и да осъдим дружеството, защото тези условия, при които ни поставят насред най-студените дни са осъдителни“ – коментира жителка на селото.

Разгневен жител предложи, че ако община Петрич прецени, че не може да оправи проблема с водата, селото да бъде прехвърлено към община Сандански. Така може би ще бъде разрешен техния проблем.

Други от протестиращите коментираха, че в близост до Петрово са направени частни „електроцентралки“, към които умишлено се пренасочва повечето вода и Санданска община взима някакви средства и за това се насочва водата към тях.

За мирно протестиращите хора от село Марикостиново остана неизяснен и още един факт. Защо никой от отговорните лица от община Сандански не дойде и не застана пред тях, за да им даде логично обяснение за липсата на вода повече от 10 дни? Нима те са „балъците“, с които могат да си играят както си поискат? Да не би пък да изпитват някакъв страх да застанат очи в очи с всички тях? Как управителят на санданското дружество ще обясни може би едноличното решение разпределителният кран, с който се пуска водата към селата ежедневно да се върти и тя да намалява?

Много са въпросите, малко са отговорите.

Ако след два дни в село Марикостиново отново не дойде вода, жителите заплашиха, че ще преминат към гражданско неподчинение и ще затворят движението по АМ“Струма“.

struma.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене