Двама зрелостници от Благоевградската професионална гимназия с първо място на национално състезание

ученици

Двама дванадесетокласници от Благоевградската професионална гимназия спечелиха директен прием в Техническия университет в София в специалност по техен избор. Момчетата, които се класираха първи на национално състезание, ще получат и парична награда под формата на 5-месечни стипендии, които ще им бъдат изплатени на веднъж.
Ивайло Кордев и Спас Смиленов спечелиха първо място на национален конкурс. Двамата пребориха конкуренцията на още 5 отбора финалисти от училища в България и си заслужиха прием в Техническия университет в София в специалност по техен избор. Гимназистите още не са решили какво точно ще учат в университета, като са отложили избора за след дипломирането в Благоевградската професионална гимназия. За самото състезание, което е първо за тях, споделят че е било лесно за знаещите.
„Доволен съм от състезанието, не беше много трудно, но не беше и много лесно. Имахме добра подготовка в училището, както теоретична така и практична”, каза Спас Смиленов.
„Лесно е за тези, които знаят. Не беше трудно подготовката ми стигаше от тези 4 години, които сме учили до сега”, допълни Ивайло Кордев.
Момчетата получават и парична награда под формата на 5-месечна стипендия. Успехът им идва след победи в трите кръга на състезанието – вътрешно училищен, регионален и национален кръг, където участваха само 6 отбора.
„Третият кръг се състоя в колежа по Електротехника и енергетика в София. Организацията беше невероятна. Децата трябваше да решават електротехническа задача с приложен характер. В рамките на около 2 часа, те свързваха схеми, изчисляваха, извършваха измервания. Състезанието беше много оспорвано”, обясни Мая Стоева, учител.
Успехът се дължи както на децата, които са положили много труд и старание през 4-те си години в БПГ, така и на обучението от страна на техните преподаватели, добави Мая Стоева.
Ивайло Кордев и Спас Смиленов са знаменосци на Благоевградска професионална гимназия и завършват през май със специалност „Електрообзавеждане на производството”. Тази специалност е най-старата в учебното заведение, с най-много утвърдени специалисти у нас и в чужбина.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене