Търсят иконописец за затворен храм в Мелник

Амбицията на свещеника и на кмета Наско Петев е тази година пет църкви да посрещат миряни тук – сега с отворени врати са „Свети Антоний”, „Света Петка” и „Света Зона”, а в близко бъдеще ще заработят „Свети Николай Чудотворец” и „Свети свети Петър и Павел”, която е затворена повече от 30 години.

Миряните все още не могат да палят свещи и да се молят в горялата преди повече от 2 години църква „Свети Николай Чудотворец” в Мелник. Тя горя в началото на юли 2014 г. заради късо съединение. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построения през далечната 1756 година храм. Само няколко елемента трябва да се сглобят и иконостасът, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, ще е готов. Остава само да се боядиса след това.

Майсторите, изпратени от Неврокопска митрополия, са на финала. „Проблем ще е направата на нови икони, тъй като 7-8 изгоряха, сред тях и тази на свети Николай. Оцеляха само тези на Исус Христос и на Богородица”, каза отец Николай, който служи в най-малкия ни град.

Неврокопският митрополит ще се погрижи за намирането на иконописец, който да изрисува новите икони. Те ще са на 100% като старите, които бяха изпепели в огнената стихия. „Имаме снимки на старите икони, така че няма да е проблем да ги възстановим в автентичния им вид”, уточни отец Николай. Всичко друго е направено. Има нова мазилка, електрическата инсталация също е подновена. Това стана благодарение на много дарители, които не са само от Мелник, а от цялата страна./Кмета.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене