Какво свършиха 7-те депутати от Пиринско срещу сумата от близо 1 млн. лв., които им наляхме по ведомостите на 43-то НС

Мандатът на 43-ото народно събрание свърши.

26 месеца след започване работата на настоящия парламент той е на финалната права, на 22 януари се очаква новият президент Румен Радев да назначи служебен кабинет и да разпусне парламента, след което настоящите депутати ще влязат в изборен маратон предвид очертаващите се напролет нови избори.

В 43-ото НС Благоевградска област имаше 11 депутати, от които 4-ма парашутисти – Борислав Миланов, Илиян Тодоров, Кристиан Вигенин и Светлин Танчев. На тях грижата да им берат партийните централи, които ги изстреляха да представляват пиринските избиратели. Останалите 7 обаче ние сами сме ги избрали и сме им налели в джоба около 910 000 лв. /при средномесечна заплата 5000 лв., без парите за сътрудници, гориво, други транспортни, командировки зад граница…/ то е редно и да проверим как точно са си заработили тези пари.

Независимият депутат от Благоевградска област Муса Палев е сред най-бездейните народни избраници в 43-то НС, показа нашата справка. Бившият областен управител, когото ДПС вкара в парламента, а месец по-късно изхвърли от групата заради нарушаване на партийната дисциплина, от влизането му в НС на 27.10.2014 г. до ден-днешен не е припарил нито веднъж до трибуната на парламента, за да се изкаже по актуален въпрос, не е отправил питане до нито един министър – писмено или устно, не е участвал в нито един парламентарен контрол и въобще е успял да остане толкова незабележим на последните банки, където седи редом до останалите 12 независими депутати, че най-вероятно част от колегите му едва ли му знаят и името.

Цялата парламентарна дейност на М. Палев се изчерпва с месеца, през който бе депутат от ДПС – от 27.10.2014 до 28.11.2014 г. През тези 31 дни педагогът е преподписал заедно с останалите депутати от групата на Движението 4 законопроекта, 2 от които са за изменение на Закона за съдебната власт и на Наказателния кодекс – нещо, което би трябвало да се пише и подписва от прависти. От този момент нататък името му не фигурира никъде по парламентарните бумаги, с изключение само на ведомостите за заплати.

Почти толкова бездеен е бил и депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов. Парламентарната визитка на благоевградчанина е впечатляваща само в частта на групите за приятелство, в които членува – 9 на брой, сред които са групите за другаруване с Австралия, екзотична Бразилия, САЩ и др.

Членът на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е съавтор със свои съпартийци на 2 проекта за създаване на временни анкетни комисии за изясняване на обстоятелствата около съмненията за злоупотреба с цените на горивата и неяснотите около концесията на участък Бабино, и пак в съавторство има 2 писмени въпроса до министрите Москов и Московски. И толкова. Това прави средно по 1 подпис на 7 месеца. За този си труд Йордан Андонов е получил 130 000 лв.
Толкова е взел и петричкият депутат от ГЕРБ Димитър Танев, който за сефте влезе в парламента и дали заради това той направи впечатление с това, че често отскачаше до родния град, особено когато там има сесия. Около името на депутата гръмнаха скандали както в личен план – около бизнеса и сина му, така и политически. В Народното събрание обаче едва ли ще си спомнят гласа му.

Танев се е трудил в комисиите по околната среда и по политиките за българите в чужбина, като е наблегнал на групите за приятелство със страните в тази част на света – Русия, Украйна, Кипър, Македония, Гърция и Германия. Извън опитите по промяна на Конституцията и Наказателния кодекс, които бяха любимото поле за изява на депутатите от 43-о НС, Танев е законотворчествал само върху Закона за движение по пътищата, за устройството на територията и за хазарта. Не сам, разбира се, а с огромни авторски колективи. Другото са 3-4 питания до министри – като защо не спират влаковете в Марикостиново и какви разрешителни има петричката рехабилитационна болница. С болницата нищо не се случи, но пък съоръжението в петричкото село от гара стана спирка.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов е сред народните ни избраници с най-дълъг стаж – това му е пети пореден мандат. Член е на най-тежката парламентарна комисия – по бюджет и финанси, и на делегацията в Интерпарламентарния съюз, за която, както и при останалите 9 парламентарни делегации, не е много ясно какво точно върши. Върху раменете на Имамов и още няколко негови колеги се крепи приятелството на страната ни с държави като Кувейт и Азербайджан, а през другото време той е участвал в списването на няколко законопроекта за изменение и допълнение на закони – за гражданската регистрация, закрила на детето, предучилищно и училищно образование, та дори и за развитието на академичния състав в страната ни. Най-присърце Имамов бе взел участието си в законопроекта за тютюна и тютюневите изделия, който касае голяма част от избирателите му, по него се труди приблизително с цялата парламентарна група на Движението и с общо 4 парламентарни комисии, но в деня, в който бе внесен в зала на първо четене – 10 септември 2015 г., законопроектът бе отхвърлен, така че усилията отидоха за лудо.

Името на Имамов се чете и в проекта за решение за създаване на Временна комисия, която трябваше да проучи обстоятелствата, свързани с твърденията за намеса на Руската федерация и Рупублика Турция във вътрешната политика на страната ни. Проектът бе подписан от 72-ма народни представители, но идеята не се хареса на премиера Бойко Борисов, според когото създаването на такова звено ще изостри отношенията ни с Кремъл и с Анкара, и месец по-късно комисията бе закрита.

Колегата на Имамов от Гоце Делчев – Георги Андонов от ГЕРБ, явно се е изучил за 3 мандата в парламента, защото през изтеклите 2 и нещо години е демонстрирал усърдие, непознато за него до момента. Член на 2 комисии /по земеделие и по въпросите на младежта и спорта/ и на 3 групи за приятелство /с Хърватия, Казахстан и Косово/, Андонов се е вписал като съвносител на 12 законопроекта и 3-4 проекта за създаване на временни комисии. Гоцеделчевецът е умувал по Закона за движение по пътищата, за задълженията и договорите, за отбраната и въоръжените сили, Наказателния кодекс, Кодекса на труда и дори Конституцията, която, между другото, е вписана в парламентарната дейност на почти всичките 240 депутати. Депутатът е бил и средно активен при разпитите на министрите – като се почне от служебния зам. министър председател през 2014 г. Екатерина Гечева-Захариева, та се стигне до Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. Изпълнителната власт му е отговаряла за Програмата за развитие на селските райони, намалено щатно разписание в звено „Документи за самоличност“ към МВР – гр. Гоце Делчев и др. Андонов има актуални питания дори по глобални за цялата нация въпроси, като този колко пари са отпуснати за национална туристическа реклама, та даже и по въпроси, касаещи съседите ни зад граница – в едно от петъчните заседания на парламентарен контрол гоцеделчевецът е изискал от външния министър справка как точно се е променил Кодексът за данъчно облагане на доходите в Гърция.

На фона на общата безметежност сред местните депутати от Първи Благоевградски многомандатен избирателен район двама народни избраници от Пиринско са направо отличници. Това е Даниела Савеклиева от ГЕРБ, която е сред депутатите, на които доста от колегите й в региона могат да завидят на парламентарната й дейност.

Савеклиева е била член на Комисията по икономическа политика и туризъм, бюджет и финанси и на временната анкетна комисия за проверка на фактите, свързани с действията на държавните органи по отношение на скандала с КТБ. Участвала е в близо 30 проекта и законопроекта и е подписала питанията от местната група на ГЕРБ по всичките 7 регионални проблема, които са занимавали ума и сърцата на народните ни избраници през изминалите 26 месеца: срокът за изпълнение на Лот 4 от АМ „Струма“, нуждата от филиал на Спешна помощ в гр. Белица и контролът по управление на белишките гори, опасният жп прелез между селата Стара Кресна и Ощава, рехабилитацията на републикански път III-1906 през Южен Пирин, рехабилитационната болница на Петрич и жп спирка Марикостиново.

Сред активните в НС е и санданският депутат Атанас Стоянов. Човекът на Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО е членувал в 2 комисии – за младежта и спорта и околната среда и водите, но се е врял като шило в торба във всякаква материя, обсъждана в 43-то НС. При общо повече от 40 законопроекта, където фигурира името му като вносител, Стоянов има участие в Закона за вероизповеданията, АПК, ГПК, за лекарствените продукти, бурките, българите зад граница, ДДС, Закона за енергетиката, за отбраната и др. Ръчкал е Сметната палата да проверява държавни агенции, а колегите си – да борят демографската криза в страната. Стоянов се е интересувал още от АЕЦ – Белене, задълженията на държавните болници, Закона за етажната собственост и възможността за съществуващ картел на пазара на горивата. През изминалите повече от 2 г. не е имало министър, имунизиран от питанията му, задавани по всякакъв начин – писмено, устно или по време на парламентарния контрол. Транспортният министър Ивайло Московски му се е отчитал за транспортната схема в страната, военният министър Николай Ненчев – за статута на бившите военни поделения на територията на Благоевградска област, финансистът Владислав Горанов е обяснявал кой плаща транспорта на фирмите, които карат хляб в труднодостъпните села, а здравният министър Петър Москов е атакуван от депутата с въпроса доколко е запознат с проекта „Открити лечебни басейни за деца и възрастни” в санданския филиал на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс. На мушката на Стоянов са били още незаконната сеч, бежанският поток, финансовото обезпечаване на читалищата и канализацията на селата Левуново и Лешница, та даже и книгите на Димитър Талев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене