Бизнес дама загуби всичко, избяга в Англия заради дългове

Кюстендилската бизнес дама Красимира Стоименова е на път да изгуби всичко заради кредит от над 600 000 лева, който спряла да плаща преди две години. Стоименова, която до скоро бе собственик на хлебарската фирма „АА – 2000”, остава без фурната си, която частен съдебен изпълнител е обявил за публична продан. Жената, която е от първите частници в бранша още от времето на демократичните промени, била принудена „да хлопне кепенците” миналата година. Според документите Стоименова взела заем от  банка, за да преустрои фурната си по новите изисквания за БАБХ, които изисквали доста вложения. За да й отпусне банката парите, тя ипотекирала цялото си имущество, оценено на 637 233 лева.

Стоименова ще трябва да се лиши и от жилището си на централната улица „Любен Каравелов“ в града. Апартаменът е разположен на втори етаж на многофамилна кооперация. Жилището е с площ от 120 квадратни метра, заедно с него се продават мазе и таванска стая. Началната цена е 90 725 лева.

Фурната й на ул. „Гюешевско шосе” се търгува срещу 173 949 лева и е с площ от 300 квадратни метра. Във фурната са обособени две производствени помещения, баня с тоалетна, склад за брашно, експедиция и стая за почивка на персонала.

Отделно съдия-изпълнителят Николай Славов продава и техниката. Това е линия за нарязване и опаковане на хляб, която се състои от банциг и клипс, на цена 17 220 лева.

Наддаването ще започне на 9 февруари 2017 г. Тогава в Районния съд ще бъдат отворени и офертите с предложенията на мераклиите да закупят фурната и жилището на търговката.

Красимира Стоименова е от години в бранша с производството на хляб, коментират нейни колеги.

„Сега на пръсти се броим тук местните фурнаджии. Просто продукцията ни се обезсмисля, тъй като големите търговски вериги продават хляб на цена под 1 лев. Това ни обрича на гибел. Ние имаме разходи за брашно, за вода, за ток, за заплати за персонала, транспорт. Не можем да си позволим да купуваме в големи количества брашно, та да ползваме голямата отстъпка на монополистите в брашна. Освен това много са високи и изискванията на Агенцията по безопасност на храните, подложени сме на непрекъснати проверки. Трудно е, знам колега, който имаше фурна, затвори я и отиде да работи в Гърция“, допълва Йордан Христов, който притежава семейна фурна в едно от големите кюстендилски села.

Според хлебопроизводители от Кюстендил, след като затънала, и Красимира Стоименова се изнесла от Кюстендил и в момента работела в Англия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене