Изпитаната рецепта на майстор Зоро против грип!

Петричките пенсионери наблегнаха на свинска пача с много чесън

Валентин ГЕРЧЕВ
Петричкият майстор готвач Стоян Божиков-Зоро издаде прословутата си рецепта, бореща грип. За да е в кондиция и през следващите дни, здрав и читав, днес той си бе закупил свинска глава от магазина на неуспелия кандидат за кмет на Петрич, издигнат от ИК, и подкрепен от левицата – Хаджимаргаритов. Зоро призна, че готви по изпитаната рецепта повече от половин век и досега е нямал оплаквания от клиентите си в заведенията, където практикувал готварския си занаят.
Според него закупената свинска глава ще бъде поставена първоначално в хладка вода, за да се измие добре и падне напълно кръвта от нея. После се вари и се изцежда хубаво. Прави се на ситни парченца. Към получената смес се прави застройка от кисело мляко, яйца и брашно. Така получената свинска пача се консумира с обилно количество чесън. Това е сезонна гозба, която петричани правят, и е актуална в дните на бушуващ грип сред населението, смята майстор готвач Зоро. Той не пропусна да каже също, че пачата се готви пожелание с олио или зехтин.
Именитият готвач твърди, че
ПРОРОЧИЦАТА ВАНГА НИКОГА НЕ Е ЯЛА СВИНСКА ПАЧА.
Гозбата, която е любима на повечето от петричките пенсионери, не е била опитвана и от световноизвестните спортисти, идвали за зимна подготовка в спортната база „Цар Самуил“. Той уточнява, че свинската пача не била никак по вкуса на легендарната пророчица. „Не, не я харесваше!“, казва за вкусовите предпочитания на Ванга Зоро, след като години наред той е бил единствения кулинар, на който тя се е доверявала напълно. Петричанинът слагал в гозбата и няколко подправки, освен червен пипер, които обаче не издава. За спортистите, които не хапвали свинска чорба, Зоро има и обяснението. Те били на режим, а и самата пача е тежка за консумация. Никой от станалите през годините световни звезди в своя сектор на спорта не е пожелал в менюто си да има именно свинска пача. Единствено Иванка Христова е опитвала от специалитета, но Зоро казва, че това е било изключение. „По принцип, избягваха свинската пача! Самите треньори не им даваха от нея“, конкретизира още Зоро наблюденията на хранителните навици на световните родни спортни звезди. Той дълго време е бил шеф готвач в ресторанта на спортната база и е ръководил екип от цели 45 готвачи. Зоро изтъква факта, че спортистите, които идвали на подготовка, са били изключително натоварени от тренировки. „А пачата е тежка за ядене! И може би затова не я ядяха“, спомня си той препоръките, давани от ръководителите на спортистите през времето на развития социализъм.
За разлика от тях обаче бивши кметове на Петрич са се облажвали много често със свинската пача, приготвена от него на банкети в курортното село Камена. Там са били истинските пиршества в чест на кулинарния продукт, приготвен от главата на свинята и зурлата му.
Иначе закупената свинска глава от магазина на Хаджимаргаритов му излезнала на цената от 6,60 лв. На части тя се продава по 1,50 лв. килограма. „Народно достъпна е. За обикновените хора е добре“, не крие Зоро, че това е най-евтиният свински продукт, предлаган в магазинната мрежа на Петрич, от който и той се е възползвал, както и всички негови връстници-пенсионери.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене