Общинският съвет по наркотични вещества срещу идилична книга за мафиота Тото Риина „Семейният живот на Риина“

Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград, организаторите и участниците в конкурса в памет на Джовани Фалконе „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ (създаден от община Благоевград и посолството на Република Италия с подкрепата на фондация „Джовани и Франческа Фалконе“) се обръщат към Вас по повод скандален факт – книгата на сина на Салваторе Риина (свързан с убийството на Джовани Фалконе, Паоло Борселино и други) с наименование „Семейният живот на Риина“. Тя представя Салваторе Риина като добър и отговорен баща, който учи сина си на християнски ценности, създава му условия за добро образование извън потискащите училища на бедните и подарява щастлив живот на семейството си. Подобна книга излезе и за Пабло Ескобар. Такава ли е истината за тези „добри и отговорни бащи“?

                Свидетели сме, че нашето съвремие отправя противоречиви послания към децата ни и те не могат да отличат достойните примери за подражание и определяне на поведението им в личен и професионален аспект. Често се случва чрез медиите, киноиндустрията и интернет да се налагат като водещи и влияещи върху развитието на подрастващите, лица от престъпния свят, лица от мафията, лица без духовни ценности,  без морал. Ето защо възпитанието на децата от най-ранна възраст трябва да изключва възможността подобни лицемерни и престъпни прояви да съществуват и да изкривяват представите им за нормалния начин на живот и реализация на индивида. Преценено е, че фашизмът и неговата реклама чрез определени книги, песни или видеоматериали са опасни за човечеството и са приети съответните законови ограничения и забрани за тяхното разпространение. Мафията, в това число и наркомафията, извършва престъпления, които засягат цели територии, голям брой население и особено унищожително действат срещу децата и младото поколение. Ето защо е недопустимо да се създават и разпространяват всякакви форми, които популяризират по позитивен начин имената и живота на престъпниците. Днес много млади хора сами се предлагат за наркодилъри, продават дрога в училищата на своите съученици. Те се изживяват като съвременни герои вследствие на наложените извратени представи за чест и достойнство, дължащи се отново на противоречивите внушения от медиите или интернет. Най-малките дилъри в България, със самочувствието на авторитети в училищата, са 12-13 годишни ученици – VI, VII клас. Имахме случай, при който отличник, дете на състоятелно семейство, се отказа от училище, за да стане „най-големия“ наркодилър от София до Кулата повлиян от поведението, медийната популярност, правна недосегаемост и финансово благополучие на един от наркобароните в България. Благодарение на кампанията за „спасение“ на конопа и почти ежедневното убеждаване за лечебните свойства на марихуаната деца от 5 клас пробват да пушат трева, а родителите им разрешават, за да не ползват тютюн.

       Настояваме българските журналисти да гарантират чиста и подкрепяща информационна среда за растящото поколение, а не увличаща го в престъпление, наказание и страдание. Бездействието, заиграването с лицемерни права и отричането на реалностите може само да увеличи размера и влиянието на престъпността, на мафията. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене