Студът удължи ваканцията, утре ще е неучебен ден

Поради рекордно ниските температури през изминалите дни, усложнената зимна обстановка, грипа и студените класни стаи в много градове на страната ученическата ваканция бе удължена.

На 9 януари няма да се учи в цялата страна, съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/.
Заради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия, кметовете решават колко да са неучебните дни – до 10 или до 11 януари.

В МОН е постъпила допълнителна информация за неучебните дни в училищата. Пълната информация по области за ситуацията към 16.00 ч. днес е публикувана на сайта на МОН.

Във всички общини от област Кърджали се удължава ваканцията на учениците, а причината е усложнената зимна обстановка, каза за БТА Гроздан Колев, началник на Регионалното управление по образование в Кърджали.

Той обясни, че със заповеди на кметовете на пет от общините – Ардино, Кирково, Крумовград, Момчилград и Черноочене, за неучебни са обявени три дни – от 9 до 11 януари включително. Само в общините Кърджали и Джебел ваканцията е удължена с два дни и неучебни ще бъдат 9 и 10 януари.
Още два дни ваканция в София, било студено в класните стаи
Удължиха ваканцията на учениците и в Пловдив до сряда включително, съобщи заместник-кметът по образованието Стефан Стоянов. Решението е взето на заседание за кризисния щаб, оглавен от кмета Иван Тотев. Причина за удължаването на ученическата ваканция са ниските температури и обледяването в града. От утре приоритетно ще се чистят дворовете на училищата и детските градини, поясни Стоянов.

Дните 9,10 и 11 януари ще са неучебни за всички училища на територията на Бургаска община. Това реши Регионалния инспекторат по образованието в Бургас, след получени днес данни от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/за заболеваемостта грип в общината.

Продължителният престой на ниска температура е сериозна предпоставка за развитието на остри респираторни заболявания, се казва в становището на РЗИ. Учениците трябва да бъдат на училище на 12 януари.
Детските градини ще продължат да работят със сборни групи. Те са отоплени и подсигурени с хранителни продукти.

Кметът на Плевен Георг Спартански удължи ваканцията на учениците в общината с два дни, съобщи общинският пресцентър. Той е използвал правомощията си и със заповед е обявил дните 9 и 10 януари – понеделник и вторник, за неучебни за училищата заради ниските температури.

Ваканцията на учениците в област Сливен също ще бъде удължена, съобщават от Регионалното управление на образованието-Сливен. В общините Сливен, Нова Загора и Твърдица понеделник, 9 януари, е обявен за неучебен ден. Учениците в община Котел ще имат ваканция и на 9 и 10 януари. Допълнителните почивни дни са разпоредени със заповед на кметовете на общините, заради влошената метеорологична обстановка в областта.

За да се предотвратят аварии в отоплителните инсталации, директорите на всички училища трябва да осигурят задължително дежурство на екипите, поддържащи инсталациите, и в неучебните дни отоплението в училищата да бъде осигурено.

Великотърновският университет обяви следващите три дни за неучебни, съобщиха от висшето училище. Съгласно заповедта на ректора проф. Христо Бонджолов дните 9, 10 и 11 януари се обявяват за неучебни и неработни поради усложнената зимна обстановка в страната и района. Пропуснатите занятия ще се вземат до края на зимния семестър в удобно за студентите и преподавателите време.

 

 

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене