За четвърти път, кръста в Копривлен хвана Иван Капсъзов

Празникът Богоявление, или както още e популярно да се нарича Йордановден, копривленчани по традиция отбелязват по особено тържествен начин.

За четвърти път Иван Капсъзов от с. Копривлен хвана кръста на Йордановден. Пред препълнения площад, той и Иван Шиндов, също от Копривлен, скочиха в ледената вода.

Иван е на 21 години и е родом от Копривлен:

За четвърти път кръста в Копривлен хвана Иван Капсъзов

„Защо не съм в Калофер ? 
Защото съм в Копривлен защото съм горд Неврокопчанин защото смятам че трябва да пазим традицията жива по цяла България и по родните си места защото Камъка тежи на мястото си честит празник бог да пази България“, каза Касъзов.

Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

Той е един от дванайсетте Господски и Богородични празници, известен с имената Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене