Предават на съд жената на Ембака заради краден трактор

Районна прокуратура – Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу съпругата на криминално проявения Емил първанов – Ембака за престъпление по чл. 215, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата Десислава Първанова, заедно със съпруга си, се занимават с отглеждане на животни и производство на храна за тях. Във връзка с тази дейност им била необходима земеделска техника, в това число и трактори.

На 18.12.2014 г. от дружество „Агробулдин“ ЕООД, занимаващо се със земеделие, бил противозаконно отнет трактор марка „John Deer 6140 R“ на стойност 110 508 лв. В полицията в град Елин Пелин било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Междувременно в Районното полицейско управление в Сандански постъпила информация, че противозаконно отнетият трактор се укрива от обвиняемата Първанова и съпруга й в района на Сандански. Затова полицаите от курортния град започнали издирването на селскостопанската машина.

През юли 2015 г. тракторът бил последвателно транспортиран от гарата в курортния град до фермата на обвиняемата в с. Лешница, а след това в наетото специално за целта хале на бившата консервна фабрика в града с цел негово укриване.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ на МВР Сандански било установено местонахождението на машината, както и самоличността на лицата, свързани със случая.

Полицейският служител, извършващ проверката, призовал обвиняемата Десислава Първанова, която обяснила, че откритият в халето трактор е внесен на 16.07.2015 г. от Америка, като представила митническа декларация за внос.

В тази връзка от Агенция „Митници“ бил изискан пълния комплект документи по вноса, като е установено, че стоките – предмет на вноса, са били огледани и оценени от вещо лице на Митница Кулата с цел установяване дължимите мита и данъци. При извършения от него оглед на стоките в контейнера той установил наличие на останки от изгорял трактор, както и лек автомобил. Напълно унищожени били електрическата система на трактора, гумите, седалките, стъклата, както и двигателят, от който останала само металната част. Вещото лице не открило номер на рама и двигател, тъй като това било невъзможно предвид състоянието, в което се намирала вещта.

След изготвяне на оценката и плащане на дължимите мита и такси контейнерът бил освободен от митницата и транспортиран до жп гара в село Дамяница. При пристигането му на гарата била и Първанова, която лично присъствала при разтоварването на стоките, намиращи се в него, а именно лек автомобил „Ауди“ и обгорели части от трактор. Обвиняемата лично видяла какво точно било внесено от Америка.

В хода на досъдебното производство била извършена трасологична експертиза на трактора, която установила наличие на интервенции по заличаване на оригиналния номер на рама с шлайф и набиването на друг. При извършената софтуерна проверка на бордови компютър, инсталиран на трактора от производителя, на дисплея се изписали реалните номера на рамата и двигателя на машината.

Обвинението срещу Първанова е за вещно укривателство с цел имотна облага. Тя предполагала, че тракторът е придобит чрез престъпление, но въпреки това го държала в място, неизвестно както за неговия собственик, така и за компетентните държавни органи. За този вид престъпление законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от една до шест години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене