Кукерските групи в Благоевградско отхвърлиха предложението на кмета Ат. Камбитов карнавалът да се отложи със седмица заради прогнозите за сибирски студ, остават на 8 януари

При минус 17 градуса 14 кукерски групи излизат в неделя на карнавала в Благоевград. Лидерите им не приеха вчера предложението на кмета Атанас Камбитов празникът да се отложи с една седмица заради прогнозите за обилен снеговалеж и сибирски студ.

„Синоптиците съобщават, че в Благоевград температурата ще падне до минус 28 градуса през нощта срещу неделя, през деня едва ли ще се качи над минус 15. В добавка се очаква да духа силен северен вятър. От утре дават да започне обилен снеговалеж, което означава, че усилията ни ще са концентрирани основно в почистването на пътищата и грижи за бездомниците. При тези условия не е ли по-добре да преместим карнавала на 15-и януари”, предложи градоначалникът на специално свикана вчера по обяд среща с представители на всички кукерски групи, сред които бяха и част от селските кметове в общината.

„Не!“ – скочиха от няколко страни с категоричен отказ няколко от присъстващите.

Кметицата на с. Лешко Галя Велкова и колегата й от Покровник Методи Цонев опитаха да придумат останалите да се отложи празникът с основателните мотиви за трудностите с придвижването на групите от селата при обилен снеговалеж и поледици.

„Кой ще си изведе детето да гледа и кой ще издържи няколко часа на студа, няма да се събере публика“, мотивира се Цонев, но веднага бе репликиран от част от присъстващите: „Който иска, ще излезе! Миналата година температурата беше минус 16 градуса, не е било по-топло!“.

„Аз заради тоя карнавал съм се прибрал от Англия, на 10-и летя обратно. Категорично съм против да се отлага!“, декларира Христо Паничерски от с. Падеш. 40-годишният мъж разказа, че облича кукерския костюм на Сурва, откакто се помни. И дъщеря си, вече 17-годишна, запалил, и двамата се готвят за дефилето с групата на селото на 8 януари в Благоевград. Преди 3 години семейството му се изнесло в Англия, където той работи като строител, но не е пропуснал кукерския карнавал в Благоевград нито веднъж. „Готвя се от август, тогава си купих звънци от Перник“, разкри Христо новия елемент, който тази година ще присъства в костюма му.

Гласуване посочи, че само три групи са „за“ отлагане, и кметът Камбитов прие решението на болшинството.

Да се намали с 5 минути времето за представяне на всяка група и игрите пред журито да са в рамките на 10 минути, настоя кметът на Покровник.

Както всяка година, карнавалът ще стартира в 11 часа, когато прогнозната температура се очаква да е около минус 15 градуса. Първи ще дефилират кукерите на с. Логодаж според жребия, изтеглен в края на декември. След тях са групите на Първи квартал, кв. „Грамада, първа група“, с. Изгрев, кв. „Струмско“, „Плажа“, Трети квартал, с. Падеш, кв. „Грамада, втора група“, с. Зелен дол, с. Лешко и село Покровник. На финала около 14.30 часа за първи път ще минат две нови групи – на Предел махала, отцепили се от основната, и на с. Рилци. Според регламента на фестивала те няма да получат финансиране от общината, тъй като такова се полага само на групи с 5-годишна история.

По 1600 лв. е спонсорството от кметството за всяка от 12-те групи с традиции в карнавала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене