МВР търси 1000 нови полицаи за селата

Първият конкурс за 600 нови полицаи и жандармеристи трябва да бъде обявен още през следващите месеци. Тези хора са нужни, за да има МВР достатъчно униформени, които да бъдат пратени по селата.

Жандармеристите пък щели да бъдат ползвани и за охрана на събитията по българското председателство на ЕС в началото на 2018 г.

“Във всяко село трябва да има полицай, най-много на две села да се пада по един”, разпореди на първото заседание на правителството за тази година премиерът Бойко Борисов.

В момента в МВР има около 5000 свободни щата, като 4000 от тях са за униформени полицаи. През миналата година пък работата си като полицаи са напуснали 1200 униформени.

В малките населени места ще бъдат изпратени и голяма част от сегашните патрулни автомобили на големите градове. До дни в МВР ще бъдат получени 300 нови патрулки с пълно полицейско оборудване,

обяви на заседанието на кабинета в сряда вицепремиерката и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Те били платени с отпуснатите извънредно от бюджета 5 млн. лв., от тях е купена и полицейска екипировка.

Новите патрулки са взети по рамково споразумение, което МВР има с вносителите на “Киа”, “Пежо” и “Шкода”, след като направи обществена поръчка за 1000 автомобила през 2016 г.

300-те нови патрулки ще бъдат разположени по възловите полицейски управления в страната, главно в големите градове. Освободените пък ще бъдат пратени в селата. Част от старите обаче щели да бъдат бракувани, тъй като в момента има патрулки на по 16-17 години, които са тотално амортизирани.

МВР работи и по създаването на интерактивна карта на престъпността,

с данните от която софтуер да определя каква е нуждата от полицаи в конкретните населени места. Иначе от лятото в министерството опитвали да направят сметки как точно да изпълнят заръката на Борисов за полицай във всяко село. Проблемът е, че в някои области селата са много отдалечени едно от друго, за да ги обслужва един полицай. От друга страна, няма достатъчно население и престъпност, които да оправдаят назначаването на униформен за всяко селище.

Вече са готови всички проекти за усвояване на 160-те млн. евро от ЕК за спиране на нелегалната миграция, трябва да бъдат обявени обществените поръчки, докладва още Бъчварова на вчерашното заседание на МС. Благодарение на добрата работа между армията и МВР за 2016 г. има 40% намаление на нелегалните мигранти, съобщи тя. За завършване на оградата с Турция пък оставали още само два участъка от по 9-10 км.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене