45 млади мъже ще се борят за богоявленския кръст в Благоевград

45 кандидати за богоявленския кръст са се записали в Благоевград. Записването ще продължи до петък рано сутринта, когато ще се проведе инструктаж в двора на църквата „Въведение Богородично“ от свещенството и полицията.

Мераклиите са от Плаж махала, кварталите Струмско, Грамада и Еленово. Има смелчаци и от центъра на областния град. Засега нито една дама не е дала заявка, че ще премери сили за християнския кръст.

И тази година ритуалът ще премине в при строга организация. От църквата вече са изпратили уведомително писмо до полицията за осигуряване на обществения ред. На място при река Бистрица ще има и линейка с медицински екип.

На 6 януари всички кандидати трябва да бъдат в двора на храма за инструктаж. В 10.15 маса започва литийното шествие, а в 10.30 часа започва ритуалът по хвърляне на кръста. В 11 часа множеството ще се отправи на площада, където ще бъдат осветени бойните знамена. След това кръстът ще бъде върнат в църквата.

Светата литургия в Благоевград ще бъде водена от архимандрит Епифаний, игумен на Роженския манастир.

Няма да бъдат допускани участници, видимо употребили алкохол.

През последните години ритуалът преминава без агресия. Последното меле стана през 2013 година, когато 17-годишният гимназист Димитър Кокалков пръв хвана Богоявленския кръст, но не успя да го опази от агресията на няколко други участници в ритуала. След кратка ръкопашна схватка, с християнския символ от реката излезе 26-годишния Христо Стоянов. По-късно обаче свещеници изгледаха видеозапис и определиха Кокалков за победител в надпреварата за разпятието.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене