Ски бизнесът: Към върха от 1 млрд. лв.

•Между 5 и 10% повече туристи очакват зимните курорти.
• Основните почивки на чужденци са от Великобритания и Балканите.
• Като пазари с потенциал се сочат Турция и Централна Европа.

 Деница ВАТЕВА

Снегът тази година изне­нада приятно скиори, но и собственици­те на бизнес в зимните ку­рорти. Снеж­ната покривка, ръстът в пред­варителните резервации, повишеният брой чартъри и възможност­ите туристи да идват и чрез нискотарифни полети са фак­тори за добър сезон, който, ако се състои, ще продължи възходящата тенденция в туризма след силното лято по морето.

През миналата зима (де­кември 2015 – март 2016) приходите от чужди турис­ти са надхвърлили 872 млн. лв., а броят им е бил 1.2 млн. според данните на Минис­терството на туризма. Това превръща ски почивките във вторите най-популярни в България след морските, а приходите от тях – във важно перо за целия отрасъл. И ако ръстът продължи още някол­ко години, то секторът ще надхвърли 1 млрд. лв. Голям дял – око­ло 40% от бизнеса на зимните курорти идва от българите, но точни данни за брой и прихо­ди от тях няма.

НАДЕЖДИ ЗА РЪСТ

Зимният сезон в го­лемите курорти през тази година започва с прогнози за ръст. Да­нните от ключовите британски и балкан­ски пазари показват същия брой или по­вече предварител­ни резервации, а в последните дни се увеличават и заявки­те от българи като вече са продадени голяма част от пакетите около предстоящи­те коледни и новогодишни празници. През миналата седмица по време на откри­ване на сезона в Пампорово министърът на туризма Ни­колина Ангелкова обяви, че „най-умерените прогнози“ са за 5% ръст в сектора, но ран­ното стартиране на сезона и добрите условия за зимни спортове са предпоставка за дори по-добри резултати.

„През тази година имаме по-добри очаквания на всич­ки пазари“, коментира Геор­ги Пампоров, председател на регионалната туристиче­ска асоциация „Родопи“. По думите му прогнозите са в Пампорово да има между 7-8 и 10% ръст на туристите.

Подобни са и оценките в Банско, където към момента почти изцяло са резервира­ни хотелите за предстоящите празници. „Очакванията ни са големи за предстоящия сезон“, съобщи председате­лят на съюза на туристиче­ския бизнес в Банско Малин Бистрин, който е и собстве­ник на комплекс „Молерите“. По думите му данните показ­ват 7-8% ръст на резерваци­ите към момента.

Малко по-умерени са про­гнозите за Боровец. Според информация от концесио­нера на ски пистите „Борос­порт“ (в групата попада и най-големият хотел „Рила“ в курорта) към момента за­писванията са като мина­лата година или има малък ръст. За някои хотели обаче увеличението е по-изразено, съобщиха от компанията в отговор на въпроси. „Ранни­те записвания вървят с до­бър темп“, коментира и упра­вителят на хотел „Самоков“ в курорта Светлана Атанасо­ва, която е и председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Очакванията на хотелиери и туроператори за по-добър сезон са заради няколко различни причини. Освен по-ранния старт на сезона, метеорологичните прогнози показват условия, които са подходящи и за работа на машините за изкуст­вено заснежаване. Така още в първата седми­ца на декември във всички курорти имаше работещи ски писти и лифтове.

Освен това данните показват, че има пови­шение в броя заявени чартъри до летищата в София и Пловдив, включително от ключо­вите за този сектор па­зари Великобритания и Ирландия. През тази го­дина повече чужди ски­ори могат да дойдат и по линия на отворените допълнително линии на нискотарифните превозва­чи, които често се ползват за градски и културен туризъм, но за ски почивки.

ОТКЪДЕ ИДВАТ СКИОРИТЕ

За разлика от морските ку­рорти, които работят с едни и същи основни чужди па­зари – Русия, Германия и Ве­ликобритания, при зимните през последните години се оформи ясна диверсифика­ция. Например традиционно най-много гости в Боровец продължават да идват от Ве­ликобритания, но в Банско британците бяха изместени от гърците, които още през 2009 г. станаха най-мно­гобройната чуждестранна група в курорта. Пампорово също започна да посреща все повече гости от балкан­ските държави като според местния бизнес те вече са повече от половината чуж­денци. Данните показват, че в последните няколко годи­ни в курорта има най-видим ръст при туристите, идващи от Турция и Румъния. Очак­ванията са тази картина да се запази и през зима ‚2017 с някои леки изменения. На­пример според Георги Пам­поров през тази година в Пампорово ще се завърнат ирландците, тъй като има повече заявени чартъри от тази страна до летището в Пловдив.

При полетите от Велико­британия картината е разно­родна – при част от операто­рите има повече заявки, но при други планираният брой туристи е същия или по-ма­лък спрямо предходната година. От „Бороспорт“ по­сочват, че данните на туро­ператора Nielson показват 10% увеличение на запис­ванията за Боровец, ръст в рамките на 2-3% има и при друга международна ком­пания- ТУИ. Същевременно обаче при „Балкан холидейз“ записванията са с малък спад както за курорта, така и за България като цяло, посочват от ком­панията.

Различни са и да­нните за балканските държави, туристите от които се прогнозират трудно заради по-къс­ната организация и чес­тите индивидуални пъ­тувания. В Пампорово очакват ръст на гостите от Турция и Румъния, а в Банско на тези от Гърция. Посещенията от последната държа­ва обаче може много бързо да се променят, ако гръцките ферме­ри изпълнят заканите си за мащабна стачка с искане за данъчни и пенсионни преферен­ции. През последните години подобни проте­сти включват шосета и гранични пунктове към Бъл­гария, заради което и в тези периоди българският тури­зъм отчита по-малко турис­ти от страната.

ПОГЛЕД КЪМ НОВИ ПАЗАРИ

курорти­те през последните годи­ни оценяваше Турция като най-перспективния нов па­зар за сектора, а опитите за представяне и реклама в страната вече дават резул­тат. И през 2017 г. се очаква туристическата борса в Ис­танбул да бъде сред изло­женията, в които участват най-много фирми от Бълга­рия, а тези от ски курортите да бъдат най-многобройни като група. Зимните курор­ти търсят алтернативи и в Централна Европа, къде­то предстои да се засили рекламата. „Смятаме дър­жави като Унгария, Чехия, Полша за перспективни“, коментира Малин Бистрин, допълвайки, че туристиче­ският бизнес в Банско пред­стои да участва на специа­лизирани изложения в тези държави.

Вторият коз на зимните курорти за привличане на повече туристи е организа­цията на все повече спорт­ни събития. Например през тази година Банско ще по­срещне старт от световната купа по сноуборд, а Пам­порово ще бъде домакин на европейската купа по сноуборд слоупстайл и по фрийстайл ски слоупстайл. В трите зимни курорта Бо­ровец, Банско и Пампоро­во ще проведат и стартове от държавни първенства, включително и в детския спорт, като общият брой на състезанията в трите курор­та е 28 според календара на българската ски федерация.

НОВОТО В КУРОРТИТЕ

И през тази година в го­лемите курорти има различ­ни нови инвестиции. Най-голямата про­мяна е в Пампорово. След като концесио­нерът на ски пис­тите „Пампорово“ АД купи съседната ски зона „Мечи чал“ в Чепеларе, двете зони ще бъдат обе­динени. Така с една лифт карта тури­стите ще могат да карат ски както в Пампорово, така и в Чепела­ре като ще бъдат осигурени безплатни микробуси, които да ги превозват.

От „Бороспорт“ обявиха, че продължават инвестицион­ната си програма като през последната година са инвес­тирани 1 млн. лв. в заснежа­ването на писта „Червено знаме“. Компанията ремон­тира преди година и хотел „Рила“ в курорта. В Банско към момента са възстанове­ни участъците от ски зоната след преливането на реки в района в началото на ноем­ври.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене