Кукерите от „Струмско“ дефилират на Сурва в костюми по 12 000 лв., канят „Рамщайн“ в Благоевград

200 кукери от групата в „Струмско” гласят нов имидж за Сурва, ще гонят зли духове по улиците на Благоевград, предрешени като цигани, младоженци, хлебопекари, тъкачи и ковачи. След внушителното им присъствие в зрелищния клип на метъл идолите „Рамщайн“ преди година славата неочаквано ги споходила и разкриха, че получават покани за участие във фестивали от цялата страна. В знак на приятелство и уважение отговорникът на кукерите, бизнесменът Венцислав Лудачки, преди години лично поканил световноизвестния вокалист Тил Линдеман да присъства на програмата, която подготвят за Новата година. Ето какво разказа той за изненадата, която подготвят, и за настоящите им отношения с „Рамщайн”:

„Нашата група от „Струмско” се сформира, за да се продължат българските традиции, за нас беше призвание и хоби да бъдем кукери, но впоследствие нещата се развиха много по-добре, отколкото сме очаквали, и станахме харесвани и търсени дори извън пределите на България. Първата стъпка към известността беше участието ни в увода на филма „Козият рог“. Когато новата версия на филма започна да се върти в интернет пространството, импресариото на световноизвестната метъл банда „Рамщайн“ се свърза с мен и ми каза, че са гледали наши клипове и много са харесали костюмите, поведението ни и шоуто, което правим, и ни покани за снимките на техен клип. За нас това беше голяма чест, зарадвахме се много на предложението и бяхме толкова опиянени от емоцията, че дори не се сетих да се пазаря за заплащането и се навих на предложението, което ми отправи импресариото, а то беше по 600 лева на човек.

Участието ни в клипа, общо казано, се състоеше в това да преследваме голи самодиви из гората около язовир „Искър”. Момичетата бяха 10 български актриси и каскадъорки. Клипът се правеше специално за песента „Fish on” и събра милиони харесвания заради фетишистките образи, които се представят. Всички идеи бяха плод на ексцентричното въображение на вокалиста Тил Линдеман, който беше очарован от нашия фолклор. Самата песен се оказа много успешна заради нестандартното преплитане на фолклора със садо-мазо елементи, които винаги са предизвикателство за човешкото съзнание и провокират невероятен интерес.

Преживяването на импровизираната снимачна площадка беше уникално. Когато пристигнахме на язовир „Искър” в 5 часа сутринта и видяхме 10 красавици голи до кръста да репетират сцените и да пият топло кафе, си помислихме, че снимките ще бъдат много вълнуващи и интересни, но дори не предполагахме какво ни чака. Когато Линдеман се развихри, никой не може да издържи на неговото темпо, повтаряхме едно и също действие няколко пъти, но на него все не му харесваше, и така ударихме рекордните 10 дубъла за една актова сцена. На вас може да ви се стори дори комично, но ние се разбихме от тичане по гората, а 30-килограмовите костюми започнаха да ни тежат. А като пекна едно изпепеляващо лятно слънце, направо се сварихме, момичетата поне бяха полуголи и се разхлаждаха, а ние брахме голям зор. При нас имаше и една жена в кукерски костюм, което едва издържа на напрежението. Снимахме 2 дни по 10 дубъла и накрая нещата се получиха идеално, но след това си говорихме с моите момчета, че за тези 300 евро на човек не си заслужаваше да се преуморим толкова цели два дни, по 12 часа на ден тичане и обиколки около язовира.

Обаче аз нямах никакво време да проявявам бизнес нюх към тази сделка, защото момчетата от „Рамщайн“ са богове за много хора по света и за нас си беше голямо ласкателство да потърсят съдействието ни. Но си научих урока и занапред ще знам как се работи с такива хора – първо ще питам колко часа ангажираност ще изискват от нас и после аз ще определям цената, иначе няма никаква изгода. Специално за клипа на метъл парчето работихме само за слава, така излезе накрая.

Но ми направи страхотно впечатление отношението на Линдеман към всички нас, той беше невероятно земен, държеше се уважително и с нищо не показа, че притежава класа на друго ниво, не демонстрираше превъзходство, а интерес към това, което правим. Искаше да научи всичко за демоните в нашия фолклор, за традициите ни, за духовете и за това, което е мистично и забулено в мистерия. Него го привлича спиритизмът, а и знае много за човешките пороци, което му дава голямо преимущество при подготвянето на клиповете им, затова са толкова оригинални, уникални и обичани по цял свят. Заради нашето почитание към таланта и музикалното им творчество станахме приятели с групата и поддържаме връзка с тях онлайн, пишем си, изпращаме си снимки и си споделяме важни поводи и събития.

Сега съм поканил Линдеман и останалите членове от бандата им, за да присъстват на сурвакарските ни изяви, когато излизаме по улиците на Благоевград и Симитли. Още не съм получил тяхното потвърждение, но се надявам да намерят два дни време и да ни посетят. Искам да им отвърнем със същото отношение и гостоприемство, което те проявиха към нас, когато ни посрещнаха на язовир „Искър“. Заслужава си да гледат представлението ни, защото от няколко месеца подготвяме нова програма за Сурва и се стягаме за посрещането на Новата година.

Това, което ми стопля душата, е усещането, че хората ни обичат и улиците се пълнят, когато излизаме ние, всеки е заинтригуван от присъствието ни – от най-малкото детенце до възрастния човек.

В Благоевградска област има много кукерски групи, но нашата е интересна с това, че костюмите ни са абсолютно оригинални и автентични. Един голям костюм се прави от 10-12 кожи и цената му е 12 000 лева, а костюмчето за най-малките деца е 5000 лева. Самата суровина е много скъпа, защото за добиването й се отглежда специална порода дългокосмести пръчове, които имат по 80 сантиметра косъм. Ние сме уникални със спецификите си, сред нас има 10 шивачи – сарачи, които са специално обучени да съшиват на ръка кожите, така че да не личат шевовете и наставките. При обработката на самите кожи и съединяването им в едно цялостно изделие има много тънкости, които не всеки умее. Това е детайлна и изтънчена работа, която изисква много време, но ако костюмът има някакви дребни кусури, те се виждат, хората ги забелязват. Правилото при кукерите е, че колкото по-пищен и обемен изглежда костюмът, толкова по-красив и внушителен е той в очите на хората, които излизат да ни гледат. Затова не можем да си позволим да използваме материали менте или кожи с къс косъм, които са много по-евтини, никога не правим компромис с качеството. Иначе един фалшив кукерски костюм струва около 2500 лева, а нашата група се състои от 200 човека и всеки от нас разполага с костюм за 12 бона, направете си сметка колко пари сме вложили в това наше занимание. Отделяме и средства в обработката и поддръжката на костюмите.

Но това, което кукерите пазят за себе си, е самото усещане, което изпитват, когато са маскирани. Лично аз се чувствам друг човек, времето и пространството нямат значение за мен, хората ме гледат и ми се възхищават, но не знаят кой стои зад маската. Това е едно много специфично чувство, което не мога да опиша, трябва да се преживее. Когато се показва пред другите „инкогнито“, човек не изпитва никакви задръжки и комплекси, в костюма винаги съм себе си и се чувствам съвършен, защото никой не вижда моите недостатъци, а всеки човек ги има. Правя движения, които са ми приятни, виждам света около мен, но оставам невидим за човешкото око. Истината е, че не можеш просто да облечеш един автентичен костюм и да кажеш „аз съм кукер“, защото това трябва да ти е в кръвта, трябва да си закърмен с кожите и бабугерските движения от бебе, за да бъдеш истински и неподправен. Това хоби не е за всеки, то е традиция, която се предава от поколение на поколение, затова всички ние от „Струмско” сме потомствени кукери, нашите баби, дядовци, майки и бащи са ни научили да изпитваме необходимост и подсъзнателна нужда да се вмъкнем в тежкия костюм и да се покажем.

Досега не е имало фестивал, на който да сме участвали и да не сме грабнали голямата награда, печелим всички призове за оригинален костюм, цялостно представяне и разиграни сценки. Вече знаем какво най-много се харесва, но непрекъснато актуализираме представянето си, всяка година внасяме нови образи и сюжети. За да бъдем винаги актуални, следим социалните и политически събития и влизаме в роли от действителния живот. По фестивалите сме разигравали анекдоти с тризначките Вяра, Надежда и Любов, премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и много наши министри и общественици. Това е духът на Сурва – да се надсмеем над всичко, което ни потиска в ежедневието, и да се пречистим от лошите помисли и завистта, която често ни завладява.

Имаме специална покана от кмета Апостол Апостолов, който ми е личен приятел, да се включим и тази година в новогодишната програма на община Симитли. Засега графикът ни е пълен и след Васильовден започваме обиколките, ще гоним злите духове с внушителните си костюми и маски, а жените и децата от семействата ни ще се дегизират като родни „изцепки“, политици, роми, бежанци, фолкфурии, ковачи и хлебопекари. Подготвили сме и любопитни изненади, с които ще грабнем вниманието на хората и те ще носят спомена за представлението ни през цялата година“, категоричен е Венцислав Лудачки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене