По-високи изкупни цени на тютюна в Гоцеделчевския край

Приключи изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевския край, а за първи път от много години насам производителите получиха повече пари за предадената суровина- около 6 и 50 – 7 лева за килограм.
Произведеният тютюн тази година обаче е с 30 % по-малко в сравнение с миналата. По-високата цена за килограм тютюн – първо качество се дължи не само на доброто качество на суровината, но и на малките количества, които хората са произвели тази година. Фирмите тази година буквално са се надпреварвали да купуват земеделската култура, разказаха от сдружение „Басма”.
„Търсенето обуславя и цената, тази година има търсене на тютюн, няма суровина и както виждаме за 20 дена прибраха всичката реколта”, каза Иван Сабахлъков, тютнопроизводител от Гоце Делчев и председател на Сдружение „Басма“ пред БНТ.
Фирмите, изкупували тютюн в региона, взимали суровината и без подписани договори с производителите. „Този хаос, който беше тази година е добър за тютюнопроизводителите, но не е добър за фирмите, защото те по този начин може би да свият заявките, договорите, които ще предложат за следващата година”, каза Иван Сабахлъков, тютнопроизводител от Гоце Делчев и председател на Сдружение „Басма“.
Все по-малко стават хората, които отглеждат тютюн по родните си места в Гоцеделвския край. „Тютюнопроизводителите една огромна част отидоха да сеят в Северна Гърция, точно същото, което работеха тука го работят и там.

Убихме отрасъла, който ангажираше огромна заетост, трудова заетост”, каза Иван Сабахлъков, тютнопроизводител от Гоце Делчев и председател на Сдружение „Басма“ Въпреки че тази година цените на тютюна са по-добри и от миналата, стопаните се надяват след време да могат да стигнат по цени съседите от Гърция, където за килограм плащат между 8 и 9 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене