Популярният благоевградски фотограф, Нико Васев бесен на „Струма“!

Ето какво сподели той във Фейсбук:

„За пореден път се убеждавам, че имаме голеееми медии, този път Струма…

“Аз съм журналистка от Струма. Искаме да ни изпратиш пет-шест твои снимки за статия за кукерите, обаче не трябва да бъдат с надписи (подписани) и никъде НЕ можем да напишем, че са снимки на Н. ВАСЕВ“… – журналистката ще гушне едни пари за статийката, а Н.Васев??? Коледа минА!!!“

Нико е администратор на фейсбук страницата на кв. „Струмско“ www.facebook.com/strumskobg, която има 7478 последователи, което е повече от четателите на Струма.

Васев, какво става с тези медии, а?

– За медиите не ми се говори, такива са си. Имаше подобна случка с БТВ… Преди време в сайта на БТВ,  бяха взели моя снимка без разрешение. Аз бях уловил много добър кадър как „паяка“ вдига един автомобил паркирал, върху тревните площи. Снимката беше направена със старият ми апарат, от тези малките компактните. Колата беше VW със софийска регистрация. Те софиянци, нали са по-нагли от нас и си паркират където си поискат. Та как „паяка“ вдига колата и аз щраквам. После един приятел ми праща линка и вика, абе пич тая снимка не е ли твоя ??? Статията беше, че „паяка“ вдига автомобили в София, а то снимката от Благоевград… Големи медии… А уж БТВ по онова време имаха кампании да не се краде музика, снимки… въобще за авторското право. Имаха реклама с Криско, за свалянето на Mp3-ки, че пиратството ги ощетява. Писахме им, свалиха снимката имаше и куп извинения.

Какъв е проблема на журналистката от Струма та да не напише, че ти си автор на снимката?

– Незнам, може би им е такава политиката. Ако са и наредили да напише статия, ама да иде на място и да снима, а на нея не и се разкарва… незнам. Най-вероятно им дават и по-големи хонорари, ако имат снимки от центъра на събитието. Мен не ме притеснява, че някой е взел моя снимка. За да я вземе да я ползва значи му е харесала. Тоест, аз като фотограф съм си свършил работата. Лошото е, че тук идва и момента в който те изкарват пари на мой гръб. Това не е хубаво, тогава се чувствам засегнат. Ти веднъж взе една моя снимка от фестивала в Дъбрава, но Топ Преса е разбрана медия и веднага беше написано кой е автор на снимката, така се прави.

Като ти звъннах за интервюто ти ми каза, че правиш някаква компилация… Да не си станал продуцент?

– Нее, не съм станал продуцент, да уточним че говорим за Дет Метъл. Музика, която е доста трудна за слушане, абе не е за всеки. Тази компилация  се случва за трети път и се чудех как толкова много години никой не се е сетил да го направи. Групи от цяла България ми пращат свой песни, аз ги събирам в една компилация и ги пускаме на запад, за да придобиват по-голяма популярност, защото има много такива които немогат да пробият навън. Имам страница във фейсбук с над 2000 фена на тази музика и там държим връзка. Първата компилация имаше 15 групи. Втората компилация също беше много силна, много яки групи. Идеята беше да се покажат нови групи, защото има много дето свирят по мазетата, ние ги показваме на по-широка аудитория.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене