Около 300 хил. българи сливат коледната и новогодишната почивка

Около 300 хил. българи се очаква да слеят почивните дни около Коледа и Нова година. Това заяви  Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той поясни, че основно хора, които са съобразили дните за отдих с ученически ваканции или са предвидили по-големи семейни събирания и срещи с близки и приятели. Очаква се общо по празниците да пътуват 520 хил. нашенци, като 400 хил. ще останат у нас, а други около 120 ще минат границата, за посрещането на празниците.

По думите на Драганов тази година общата бройка на пътуващите се запазва, като и година по-рано. Най-предпочитани дестинации за пътуване на българите в страната са зимните курорти, както и спа, балнео и уелнес центровете. Освен това сериозен интерес има и към семейни хотели, къщи за гости и вили разположени в Стара планина, Южен и Централен Балкан и Родопи.

Експертът посочи, че те привличат гости с храна на бавен огън и забавления за големи групи. И уточни, че те са често предпочитани и от студенти ученици за изкарване на празничните дни.

Основна дестинация за българите, които ще минат границата за празниците са Гърция, Македония, Сърбия, Германия, Италия и Испания. Освен това около 200 хил чужденци се очаква да дойдат у нас до края на годината, както и в първите 10 дни на 2017 г., заяви още Драганов. И уточни, че основно посетители се очакват от Гърция, Турция, Македония, Сърбия.

Прогнозите са, че ще дойдат и много гости от Великобритания, Италия, Германия, Испания и Скандинавия, който ползват нискотарифните авиолинии, които сега летят активно. Те ще се насочат както към зимните и СПА курорти, така и към София, Пловдив и Велико Търново, който туристи ще дойдат по културни програми. /“Монитор”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене