Тотален срив в Гърция!

В годините на криза богатството на средностатистическото домакинство в Гърция и Кипър е намаляло с 40 на сто, сочат последните проучвания в Европейския съюз и двете страни

Средното нетно богатство на домакинствата в еврозоната е намаляло с около десет на сто в периода 2010 г. – 2014 г. на 104 хиляди евро главно заради спада на цените на имотите, съобщава гръцкият в. „Та неа“, позовавайки се на изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БТА.
Проучването показва, че пет на сто от домакинствата в еврозоната, които са финансово най-силни, са държали 37,8 на сто от нетното богатство през 2014 г. В същото време пет на сто от най-бедните домакинства са имали само дългове.
Проблемът със задлъжнялостта в еврозоната се задълбочава заради неравенството, тъй като страните в периферията като Гърция, Италия, Испания и Португалия срещат сериозни трудности, а страни в ядрото на еврозоната като Германия се развиват значително по-бързо.
Данните показват, че богатството на средностатистическото домакинство в Гърция и Кипър е намаляло с 40 на сто.
Според изчисленията на ЕЦБ богатството на домакинствата в Гърция е намаляло от 108 700 евро през 2009 г. до 65 100 евро през 2014 г.
Интерес представляват и данните за произхода на доходите на гръцките граждани през разглеждания петгодишен период.
Ако през 2005 г. 54 на сто от доходите са идвали от заплатата, 8,4 на сто от наеми и 8,1 на сто от финансови инвестиции, то през 2014 г. доходите от заплати са паднали до 46,9 на сто, от наеми – 5,9 на сто и от финансови инвестиции – 7,3 на сто.
От 2005 г. до 2014 г. богатството на германците е нараснало с десет на сто като ръст се бележи още във Финландия, Австрия и Люксембург.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search