Село си гласува герб с Пирин и извор

Нова година – нов герб за село с ново име. Много нови неща се случват в гоцеделчевско село Мосомище. Преди дни то смени досегашното си име Мусомища с Мосомище. А с настъпването на новата 2017 година ще има и чисто нов герб, който в първите дни на януари ще украси сградата на кметството. С настъпването на новата година на сградата на кметството ще бъде не само новият надпис „Мосомище”, но и новият герб на селото.

Вече е взето мнението на експерти по хералдика /б.а. – наука за гербовете/ как точно да изглежда нашият герб. Преди няколко месеца местните хора си избраха собствен герб, като своя вот дадоха стотици жители на населеното място.

Стигна се до решение да се изобразят 180-годишната църква, плодородното поле, минералният извор Топлицата, Пирин планина и мост, откъдето идва името на селото. „И аз ще участвам в монтирането на новия герб на кметството. Съвсем скоро той ще краси сградата, ще го поставим до родния трибагреник”, заяви кметският управник.

„Има за какво да почерпим в тези празнични дни. За новото си име водихме 15-годишна битка, писахме няколко пъти писма до президента, събирахме подписка. Защото сме убедени, че името на селището ни идва от думата „мост”, каза кметът на населеното място – Тодор Либяховски.  Сега предстои да се реши въпроса с документите на местните хора. Няма да се наложи жителите ни да си вадят нови лични карти и други документи, договорили сме с общината и другите институции. Ако се наложи, ще им издадем документ за идентичност, уточни управникът. /Кмета.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене