Магията на Коледа и благотворителността завладя Второ ОУ – Гоце Делчев: За едно междучасие изкупиха цял кулинарен базар

Снимки: Второ ОУ „Гоце Делчев“ – Гоце Делчев

Очакването в училището на нещо свято и магично започна още в началото на декември, когато се появява първото дряново клонче в ръцете на дете… После грейнва училищната елха. Засиява украсено самото училище. Между уроците и домашните удобно и категорично се настанява предстоящият празник.

В коледната и новогодишната нощ участват много приказни герои, които допринасят за празничния дух. Учениците на Второ са неизбежната му съставка – човечетата, които задвижиха нещата, организираха  и събраха хората. С всяка своя крачка те създадоха тазгодишната Коледна история.

С трескаво вълнение всяка паралелка украсява класната си стая и учебният процес започва да се случва сред коледна идилия – много проявления на вълшебния старец Дядо Коледа; на символа на пухкавия бял сняг – Снежния човек; на водача на летящата шейна –  елена Рудолф; на подаръците, елхите, коледния бъдник в огнището.

За най-красива коледна украса на класна стая заслужено на 1 място са III “г“ клас, 2 място – II „а“, на 3 място – IV “а“. При по-големите ученици 1 място и торта за награда спечелиха VIII „б“ клас, 2 място – V „а“, 3 място – VI “a“.

Последната учебна седмица бе наситена с много празнични събития. На 19 декември врати отвори традиционният благотворителен базар за сурвачки. Родители и деца от I – VIII клас се включиха в конкурса за изработването на най-добре украсено дряново клонче.

Богато, многообразно, някои сурвачки украсени в топли цветове, други –  в снежни, но всички с традиционни материали: прежда, пуканки, сушени плодове. Последва голям интерес от страна на купувачите.

Първо място в конкурса за ученици от I  до IV клас спечели Денислав Хаджиев – IV „б“, 2 място – Константина Параскова от III „г“, на 3 място е Мария Козарева от II “в“. Първо място при големите зае Вили Халилова – V „б“, 2 място Мария Михайлова – V „б“, 3 място Емилия Попова – VI “a“.

На следващия ден с благотворителна цел бе организиран и базар за най-оригинален коледен сандвич. Масите бяха отрупани с фантастични изделия на кулинарното изкуство. Учениците на Второ училище този ден можаха да се насладят на вкуса на най-красивите солени и сладки закуски, приготвени от техните баби, майки и съученици с много фантазия, майсторство и много любов.

Ей тази, последната подправка, стана причина кулинарният базар да остане без артикули само за едно междучасие. Като най-красиви и оригинални комисията определи сандвичите донесени от Васил Воденичаров – III „г“, и Денислав Хаджиев – IV „б“. На второ място са класирани Мария Пендичева и Катерина Богданова от II „б“ клас. Трето място си поделиха Иван Иванов – I „б“ и Димитър Костов III „г“.

На третия ден станахме свидетели на смисъла и значението на силното и добро взаимодействие на класния ръководител на втори „в“ клас и родителите на учениците в тази паралелка. На благотворителен базар, организиран от майките, бяха изложени ръчно изработени лично от тях коледни и новогодишни сувенири, играчки, картички и други украшения с висока художествена стойност. Те незабавно станаха притежание на ценителите на  красивото и на добрите дела.

Събраните средства от благотворителните  базари в размер на 1187.00 лв. ще бъдат разпределени между деца в неравностойно положение от Второ основно училище.

Дълбоко бяхме трогнати от добродетелността и на учениците от една от шести „а“ клас, умело ръководени от своя класен ръководител. Тази Коледа те се лишиха от размяна на подаръци по между си. Вместо това организираха благотворителна акция  и събраните  по този начин средства дариха на Дома за сираци „ Свети Николай“ в Нови Хан и на пострадалите от с. Хитрино. Такъв акт на доброта и състрадателност, на съпричастност с нелеката  съдба на другия,  ражда надежда. Затова е безценен…

Голяма надпревара беляза не само конкурсите за най – красива коледна украса на класна стая, най – красива сурвачка, най – красив и оригинален сандвич, но и конкурса за най – красива коледна електронна картичка. Участниците в него мериха интелект и естетика и затрудниха журито. Първо място зае Марина Божикова – VII „б“, Христина Франгова от VII „а“ клас е на второ място, на трето – Катерина Крачолова – VII „б“.

По време на коледните тържества за учениците от I  до IV  и от V до VIII клас директорът на училището раздаде грамоти и награди на всички спечелили призови места и поздрави участниците за тяхната всеотдайност и коледен дух.

Учениците с готовност откликнаха на поканата на община Гоце Делчев за участие в конкурс за най – добре украсено коледно дърво в Градския парк и най – атрактивни Дядо Коледа и Снежанка. С много настроение, желание и забавни моменти, учениците от VIIIA клас превърнаха едно от иглолистните дръвчета в парка в приказна, сияйна коледна елха. А нашите Дядо Коледа и Снежанка ( в ролите – Катрин Петкова и Мартин Ципаров от VI клас ) са сред ТОП 3 на най – атрактивните Дядо Коледа и Снежанка в общинският конкурс.

Вече години наред ученици на Второ са първите гости на Игнажден на кмета на общината Владимир Москов. И тази година не бе изключение. Четвъртокласниците на Второ ОУ, ръководени от класните си ръководители, внесоха духа на Коледа в община Гоце Делчев, поздравявайки кмета и служителите в администрацията. Те дадоха заявка, че на ход е младо, талантливо творческо поколение, което уважава историята, родния град и традициите – повод за гордост не само за учители и родители, но и за любезните домакини в лицето на кмета на общината.

В края на тази остаряла вече година ученици и учители излизат в заслужена ваканция. „Нека тя бъде благословена и незабравима!“, им пожелава ръководството на училището.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене