Без категория

Представяне на специалностите на ПГ по МСС „Пейо К. Яворов”

сн. 3 Неврокопски специалитети, представени от Назми Стоянов, Никалъс Николов, Николай Чоков, Марио Миланов и Иван Мурджев

Грандиозно представяне на специалностите на ПГ по МСС „Пейо К. Яворов” пред обществеността на Гоце Делчев се състоя на 26.03.2014г., в Дома на културата.Тържествената програма започна в 12.00 часа, с кратко представяне на учебното заведение от директора г-н Петър Гудев, последвано от Рецитал за хляба под надслов: „Аз тук се научих да вярвам, че искам, че мога, че знам”, премина през празнични народни хора под надслов „Да покрепим думите с дела”, в изпълнение на ученическия ансамбъл „Нашата душа са танците” за народни танци, с ръководител Иванка Герова. Изпълнението на песента „Месечинко” и „Бялата погача”, които са и химни на хляба, предизвикаха бурните овации на гостите, а гвоздеят на програмата беше самото изложение на традицианни за Неврокопската кухня кулинарни специалитети, като над 300 участника присъстваха на откриването, в това число и представители на общинска администрация гр. Г. Делчев, ученици от основните училища от града и четирите общини и представители на медиите.
Първият кулинарен кът беше представен от участниците Назми Стоянов, Никалъс Николов, Николай Чоков, Марио Миланов и Иван Мурджев със специалитети „руло Стефани”, панирани пилешки хапки, топено сирене, кашкавал, коктелни хапки, саламки и кайма, обвита в бутер тесто, таралежи от пушено месо, кашкавал, краставички и хлебчета стояха като украса на портокал, обвит във фолио, от курса с четиригодишно обучение.

Обща снимка - 2
Зоица Димитрова Стоичкова от 11 клас, трета година в ПГ по МСС „П. К. Яворов”, представително лице на най-сладката професия „Хлебар-сладкар”, по случай „Ден на специалностите” сподели: Приготвихме сладкарски и хлебни изделия, за да запознаем неврокопчани с нашите кулинарни умения, оформихме два къта – целта ни е да покажем, че традицията на хляба е с дълбоки корени в нашата българска история и ние сме длъжни да я продължаваме и предаваме на поколенията, за да е ценена и уважавана и занапред. Почти целия клас участваме с погачи, традиционни за българската кухня и по-специално за Неврокопския край, изложили сме кексчета, които са с името на нашата специалност, кифли от бутер тесто и локум, орехчета и формички-животни ,голям кекс, фунийки, пастички, торти, баница, погачи. С репептата и изпълнението на кифличките и орехчетата наша съученичка – Аксения Кубалищалийска спечели 6-то място в Регионално състезание, проведено в град Хисаря 14-15 март т.г., което ни амбицира в днешното представяне. Гордост са и Величка Бозова със специалност „Готвач” и Виолета Хаджиева – със специалност „Сервитьор”, които достойно ни представиха в Хисаря.”
Димитрия Перкова, преподавател от 21 години в ПГ разказа пред наш репортер: „Днешната инициатива – „Ден на специалностите” се провеждат ежегодно, първият випуск беше 1995 г, а професията”Хлебар-сладкар” е изключителна, необходима и полезна, за съжаление все още младите хора не отдават голямо значение на нея, човек, който е завършил тази специалност никога няма да остане гладен, имаме много последователи, надяваме се да имаме повече желаещи, защото на територията на Г. Делчев имаме много завършили тази специалност, които работят в бранша и с които много се гордеем. Здравословното хранене представяме традиционно през годините с постери, тук имаме също постер „Здравословно хранене”, а първоначално започнахме по задача на РИОКОЗ-Благоевград още на 23 март 2009г., когато се представихме със здравословна кухня. Събитието е застъпено в праграмата ни всяка година, запознаваме неврокопчани. Вторият постер „Дни на специалността” представя със снимков материал от по-любопитни моменти от всичките ни участия от тази инициатива, като се започне с учениците от първия ни випуск, а дотук са минали общо 20 випуска от най-старата ни специалност по направление „Хранително-вкусова промишленост”, която датира от 1993 г. . Приготвянето на погачи е по-отскоро, но напредваме бързо и в това отношение.”
Под надслов – „Учебна практика в цеховете на нашите партньори” е третия постер, а спонсори са ни братя Мълчанкови, Стоян Манолев, Чапкънов, Вилиан Фуудс и др., „Пиринпекс”, Крум Геров и др., използваме производствените бази на „Ванита”, „Неврокоп” и „Орбел”, на които много разчитаме и сме благодарни за оказаната ни помощ в професионалното развитие на учениците” – разказа г-жа Перкова.

сн. 2 зам. директора Иван Ланев пред изложбата
Г-н Иван Ланев – помощник-директор и учебно-производителна дейност на ПГ по МСС в Г. Делчев, с 27 години трудов стаж, с гордост заяви: „За мен е чест да споделя своите радости и вълнения, а тази година в един ден представяме всички специалности от нашето училище, времето никога не ни е стигало в това отношение, днес подготвихме отделни експозиции и всичко е произведено от ръцете на възпитаниците ни, гордеем се, че имаме завършен цикъл – от полето до трапезата, цялото производство, около 320 декара земя стопанисваме – това са обработваема земя, царевица, пшеница, ливади, имаме 15 крави, телета и юници и всичко, което се произвежда отива в работилниците на училището, където нашите готвачи и хлебар сладкари приготвят завършени изделия. Чувстваме се специалисти в тази област и имаме вярата, че в земеделието е бъдещето на страната ни, от 1939 г. когато в България 90% беше само селско стопанство и е крайно време трайно да се преориентира отново към този отрасъл. Нашите специалности – „Монтьор на селскостопанска техника”, „Готвач”, „Хлебар-сладкар”, както и новата ни специалност от тази година „Транспортна техника” ще отговорят на повишеното търсене, това става видно и от ученическите ни практики, където фирмите заявяват нужди от такъв тип специалисти. Всичко, което се прави в нашата гимназия е от полза за целия регион, който е типично селски, градовете ни са с под 30 хилядно население,а по европейските стандарти селскостопанският отрасъл е най-подходящ за развитието ни. Имаме сключени над 20 договора с фирми, които са в направление „Хранително-вкусова промишленост”, „Ремонт на селскостопанска техника”, „Ремонт на автомобили” и др. такива по-големи работилници, в които извършваме успешно практическото обучение на учениците ни. От 2013 година работим по проект „Ученически практики”, в 240 часа по практика те изработват в избираема от самите тях фирма, а след завършването на практиките всеки ученик получава и по 300 лв. възнаграждение, навлизат в новите технологии, приучават се да работят с нова техника и съвместно с бизнеса и МОН и Министерство на земеделието си подаваме ръка, за да гледаме и по-смело напред. Ние се нуждаем от стабилна база за развитие и затова учениците получават допълнителната подготовка извън училището, от миналата година само имаме над 20 ученици, които са постъпили във фирми от региона , където са упражнявали производствени практики, за радост тази година броя на обучаващите се ученици по този проект е 52 от гимназията ни.
Подготовката на танцовата програма е дело на учителката по математика – Иванка Герова, с трудов стаж по специалността 34 години, а в проф. гимназия учителства от 1985 г, за което сподели пред наш репортер: „Откакто съществува от три години проект „Успех”, работим с 15 членна група състав, които се подготвят от три години и днес представиха чудесно песни за хляба и танцуваха като професионалисти.
Сред гостите на събитието бяха и 65 ученици от три осмите класове на І-во ОУ „Св. св. Кирил и Методи” гр. Г. Делчев, с класни ръководители Надка Динева, Христина Попаркова и Христина Ванюшкина, отговорни за професионалното им ориентиране, които тази година предстои да завършат. Борислава Лефтерова, от 11 а клас, с класен г-жа Евтимова, една от участничка от танцовата група към гимназията „Нашата душа са танците” – за деня на специалността „За хляба наш” изрази благодарноста си към организаторките на тазгодишнанта инициатива – г-жа Перкова и Костадинова.

 Фани КРУМОВА

Постери

сн. 5 Част от гостите - учители от %U0406-во ОУ Св. св. Кирил и Методи - Г. Делчев

сн. 4 Танцов състав към гимназията, с ръководител г-жа Иванка Герова

сн. 1 Пред традиционите Неврокопски погачи

сн. 6 Обща снимка

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене