Масово неуправляеми тирове-убийци шпорят пътищата на България!

Около 20 000 тира бродят из пътищата на страната „по галоши“ – с изтъркани гуми и без вериги

Това е общата бройка на камионите, които работят в сивия сектор – т.е. нямат нужните разрешителни да извършват превоз и съответно в масовия случай не покриват законовите изисквания.
Данните са от председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. По думите му това са обикновено тирове, които превозват товари във вътрешността на страната.
Усложнения създават и регистрирани у нас превозвачи, които обаче не са на български фирми. Те са македонски и гръцки и тяхното ниво не е добро и има проблеми, допълни Лалов.
У нас в студените месеци всяко денонощие закъсват по 30-ина тира и повечето от тях са български, обясниха от КАТ пред всекидневника. Причината най-често са износените гуми.
Въпреки многото тирове, закъсващи поради липса на нужното зимно оборудване, едва около 400 акта са съставени тази година от инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“.
От началото на 2016 г. към момента 154 водачи са санкционирани при извършване на превоз с тирове, на които една или повече гуми имат разкъсвания по протектора. Други 264 акта са съставени заради износени гуми, коментира Монитор.
Справка, предоставена от агенцията, показва, че актове са писани и за нарушена цялост на стъкла, неизправна спирачна уредба, неизправни светлини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене