Прехвалените инвеститори в Сапарева баня не си платиха данъците! Руснаците дължат 83 000 лв.

Община Сапарева баня не успя да си прибере 83 000 лв., дължими като данъци от руските си съдружници в „Аква Трийтмънт“, с които щеше да изгражда балнеосанаториум за лечение на руски военни и представители на руската Дума.

След цяла година ежемесечни нотариални покани, отправяни към руските инвеститори за среща, преди дни в града пристигнали представители от фирмата, които само уведомили кмета на Сапарева баня Калин Гелев, че фирмата има нов собственик, и си тръгнали. Обещали през февруари да свикат общо събрание, на което да се установи финасовото състояние на фирмата, в която общината в Сапарева баня държи 20% от акциите.

По повод визитата на руските съдружници кметът на община Сапарева баня Калин Гелев заяви: „От Москва пристигнаха трима души, които само обявиха, че фирмата има нов собственик. Интересуваха се какви задължения има „Аква Трийтмънт“ към общината и си тръгнаха. От 2103 г. до момента българо-руската фирма дължи 83 000 лв. данъци на общината. Очаквах да си платят поне данъците, но това не стана. Обещаха през февруари да се свика общо събрание на фирмата и тогава да се решат проблемите, свързани с финансовото състояние. Ние като община държим 20% от фирмата и не можем да свикаме общо събрание. Чакаме руснаците да решат кога“, заяви кметът Гелев.

Както вестник „Струма“, писа в продължение на 1 година той чрез нотариус Луиза Стоева изпраща нотриални покани към руските съдружници за свикване на общо събрание. В един момент се оказа, че общината изпраща нотариални покани до себе си, тъй като офисът на фирмата е записан на адреса на общината. Поканите, които пращал кметът, не стигат до Русия.

През миналия декември К. Гелев пътува до Москва за среща с руските партньори, на която беше уговорено през януари тази година да се проведе общо събрание в Сапарева баня. Визитата на руснаците обаче беше отлагана няколко пъти.

Основите на балнеоложкия център, които бяха положени в местността Св. Богородица край Сапарева баня през декември 2013 г., вече се рушат. На обекта има само охрана, там не се работи от април 2014 г. Балнеоложкият комплекс трябваше да заработи до две години след първата копка и да бъдат разкрити 300 работни места. Очакваше се инвеститорът – руският държавен фонд „Закон, справедливост и милосърдие“, да вложи над 30 млн. евро в комплекса с площ от 50 дка. Община Сапарева баня предостави имота, оценен на 4,5 млн. лв., и в замяна получи 20% от акциите.

Кметът на община Сапарева баня по това време Сашо Иванов заяви, че именно този комплекс, който ще бъде уникален за България, ще даде възможност за развитие на общината въпреки кризата.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене