Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Новият външен дълг се отлага за след изборите

Държавата ще пласира новия външен дълг през лятото вместо първоначалните очаквания това да стане преди евроизборите. Отлагането е по настояване на премиера Пламен Орешарски, според когото твърде много се бърза, става ясно от заседанието на правителството на 19 март.

“Сега”

БСП изненада в гръб кабинета с рязка позиция срещу евросанкции за Русия

След дълго шикалкавене БСП излезе вчера с твърд призив към правителството да не допуска налагането на икономически санкции срещу Русия, тъй като ще имат крайно негативен ефект върху българската икономика. Реакцията постави в шах кабинета. Източник от МС призна пред „Сега“, че реакцията на мандатоносителя е необяснима и изненадваща. Той дори я сравни с решението за забраната за продажба на земя за чужденци, подкрепено в последния момент от БСП.

Разчистването на сметки в НСИ може да ни донесе проблеми в ЕС

Ден след като от НСИ взривиха бомбата, че резултатите от преброяването са съмнителни, скандалът се изроди в лично разчистване на сметки, което според управляващи може да ни докара сериозни проблеми в Европа. Източници от правителството обявиха неофициално, че така се подлагат под съмнение всички данни от родната статистика за ръста на Брутния вътрешен продукт, безработицата, заетостта и т.н., което може да ни попречи при преговорите за влизане в Еврозоната.

“Труд”

Бежанците с договори да учат и работят

Бежанците да подписват договори с държавата, предвижда стратегия, която се изработва в момента. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

БСП загуби в казуса „ЦИК“

Прилича на обикновено предизборно позициониране. Когато остават два месеца до изборите, всяка по-напрегната ситуация, ако не бъде отиграна умело, може да промени тенденцията и да обърне колата.

Енергодружествата: Прихванахме пари за НЕК, щяхме да фалираме

Прихванахме плащания към НЕК миналата година, защото в противен случай щяхме да фалираме и да създадем проблеми на електроенергийната система. Това казаха пред депутати от енергийната комисия в парламента шефове на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“. От седмица тече скандал в енергетиката, че снабдителните предприятия са задържали 347 млн. лв. за енергия, която НЕК им е продал, а ДКЕВР откри процедура за отнемане на лиценза им.

“Стандарт”

Гурбетчиите на отчет

Гурбетчиите да попълват декларация, ако напускат България за повече от година. Това предложиха от Националния статистически институт (НСИ) вчера. Сега хората, които емигрират или отиват за няколко години на работа в чужбина, не са длъжни да се отчитат никъде. Според експертите на НСИ мярката се налага, за да се въведе ред в статистиката на българите зад граница.

НЕК даде Енергото на прокуратурата

НЕК е сезирала прокуратурата за сумите, които ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ са си прихванали. Това обяви пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Причината е в липсващите суми, които са фактурирани, но не са платени на НЕК от ЕРП-тата. По-рано министърът съобщи, че ЕРП-тата все още не са превели дължимите пари. От НЕК допълниха пред „Стандарт“, че сигналът е подаден директно до главния прокурор Сотир Цацаров.

Местан гласува с Бойко, подкрепи Станишев

Лидерът на ДПС Лютви Местан спази обещанието си към ГЕРБ. Депутатите на движението подкрепиха кандидатурата на опозицията за зам.-председател на ЦИК и избраха доц. Маргарита Златарева. БСП и „Атака“ не участваха в гласуването. Преди вота соцлидерът Сергей Станишев обяви официално от трибуната на парламента, че той и червените избраници ще сезират Конституционния съд за указа на президента Росен Плевнелиев относно разпределението на местата за партиите в ЦИК.

“Монитор”

BG банда краде по $1 млн. от банкомати в САЩ

Една от най-мощните български групи за източване на банкомати в САЩ беше разкрита след двегодишно съвместно разследване на ДАНС, ФБР и Вър­­хов­ната касационна прокуратура. Об­­що 16 българи са били задържани във вторник – 14 в Аме­рика и двама у нас, като са заподозрени за теглене на суми от чужди сметки и пране на пари.

200 000 прибавени при преброяването

НСИ е надписал близо 200 000 души при последното преброяване през 2011 г., призна шефката на института Ренета Инджова вчера.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене