ЕКСКЛУЗИВНО!!! Ето убиеца на руския посланик в Турция

Разпространена е снимка на нападателя на руския посланик в Анкара

Нападението бе извършено в галерия, по време на тържество по откриването на изложбата „Русия през очите на турците”. По последни данни, руският посланик е починал в резултат на получените рани. По предварителна информация, нападателят известно време е избягвал охраната в галерията, след което е открил стрелба по посетителите. Министерството на външните работи на Руската федерация ще направи изявление във връзка с нападението на руския посланик в Турция. Това заяви прессекретарят на ведомството Мария Захарова, предава TACC. „Молим да разчитате единствено на официалните данни, които ще дойдат от руското дипломатическото ведомство или от посолството ни в Турция“, призова Захарова.

Според очевидци посланикът говорил на откриването на фотографска изложба, когато в залата влязъл въоръжен мъж и стрелял, изстрелял е поне 10 куршума.

Посетителите на изложбата са пропускани без проверка, твърдят турски журналисти.

От руското посолство съобщиха, че нападението е извършено от ислямски терорист. Русия го определи като терористичен акт.

Очевидци също твърдят, че стрелецът е скандирал ислямистки лозунги като един от тях е бил: „Вие ни убивате в Алепо, ние ще ви убиваме тук!“

Нападателят е служител на турската полиция и малко по-късно той беше убит от командоси. Казва се Мевлют Мерт Алтънташ и е на 22 години. Първоначално турските медии съобщиха, че той е бивш полицай, но после излезе информация, че е бил действащ служител на реда, но не бил на работа във въпросния ден.

Нападението срещу руския посланик в Анкара е опит да се разрушат руско-турските отношения. Това заяви кметът на Анкара Мелих Гьокчек. Той обвини за случилото се терористичната организация ФЕТО на проповедника от Пенсилвания Фетхуллах Гюлен.

Самият Фетхуллах Гюлен също осъди убийството на руския посланик в Турция, съобщи Ройтерс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене