Смесени полицейски екипи следят за спокойствието и сигурността на туристите в Банско

Със стартиране на зимния ски сезон, смесени полицейски екипи от български, румънски и гръцки полицаи ще следят за спокойствието и сигурността на български и чуждестранни туристи по време на престоя им в Банско. По този повод кметът Георги Икономов бе домакин на пресконференцията на полицейските служби на България, Румъния и Гърция. Органите на реда на трите съседни държави бяха представени от старши комисар Николай Хаджиев – директор на Областна дирекция на МВР -Благоевград, Главен инспектор Иван Попов, началник на РУ – Банско, Думитру Жиану – първия заместник на генералния инспектор на румънската полиция, полк. Атанасиос Мацарокос, директор на Полицията в Серес и Стефанос Теодоракудис, полицейски офицер за връзка от гръцка страна.

„Тази съвместна практика между органите на реда от България, Румъния и Гърция, се изпълнява вече шест години. Тестът на времето доказва нуждата от нея и допълнителната стойност, която се добавя към цялостните туристически услуги, получавани от туристите в Банско. Времето доказа безспорно, че тези смесени полицейски екипи играят важна роля в осигуряване спокойствието на туристите в Банско и ние ще продължим да даваме своята финансова подкрепа за командироването им“, заяви Икономов при откриването на срещата.

 

От своя страна старши комисар Николай Хаджиев, допълни: „Убедени сме в предимствата на съвместните патрули между български и румънски полицаи, както и български и гръцки полицаи. Присъствието на нашите колеги спомага за диалога и взаимодействието, особено с румънските и гръцки туристи. Нашата цел е туристите да се чувстват защитени на територията на град Банско“.

Румънският полицейски кестор Жиану благодари на българските си партньори за  поканата и съвместното им сътрудничество и партньорство започнало още през 2010 година. „Чувствам се прекрасно в Банско, тъй като освен служебно, съм чест гост тук и като турист. Този модел на партньорство от експеримент се превърна в образец на работа. Въвеждаме го и в сътрудничество в властите в Унгария, Хърватия и Испания. На края на всеки  зимен сезон получаваме благодарствено писмо от нашите туристи, което е признание за успешното ни партньорство “ сподели той резултатите от провежданите досега съвместни акции. 

Директорът на полицията в Серес – Атанасиос Мацарокос, потвърди думите на румънския си колега  и допълни, че за  гръцките туристи, които посещават Банско е привилегия да имат свои сънародници в един от най-посещаваните курорти в България. Патрулиращите гръцки полицаи подобряват бързината на реакция при възникнал проблем с техен сънародник и съответно разрешаването му.  

По време на пресконференцията директорът ОДМВР – Благоевград, Николай Хаджиев сподели, че в рамките на денонощието екипите на жандармерията започват да изпълняват дежурствата си на входно-изходните точки на курорта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене