Бойко Борисов: справедливото разпределение на местата в ЦИК е: ГЕРБ – 7 членове, БСП – 6, ДПС – 3, „Атака” – 2.

Бойко Борисов

След като вчера в късния следобед от ГЕРБ внесоха предложение за промени в Изборния кодекс в полза на ДПС, днес лидерът на партията Бойко Борисов призна, че опозицията е ощетена и това налага промени в изборното законодателство. В промените се предвижда да се промени съставът на Централната избирателна комисия – ЦИК да се състои от 18 членове, а не от сегашните 19.

От опозицията защитиха ДПС, защото в мотивите на внесените промени се казва, че съставът на ЦИК от 19 членове не позволява и да се спази съотношението между парламентарно представените партии в 42-то Народно събрание. „При изчисления спрямо пълния състав на комисията без двете места, гарантирани за НДСВ и Синята коалиция, се ощетява ДПС”, се посочва още в мотивите.

Според Бойко Борисов справедливото разпределение на местата в ЦИК е: ГЕРБ – 7 членове, БСП – 6, ДПС – 3, „Атака” – 2.

„Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът, който създаде Мая Манолова, е да обслужи само БСП и „Атака” за изборите. В случая така го направиха, че, видяхте нахалството на Станишев вчера да говори, че трябва да има толкова, колкото има ГЕРБ. И направиха закон, в който ГЕРБ, като първа политическа сила, няма нито председател, нито зам.-председател нито секретар, а всъщност ръководството на ЦИК, арбитърът за изборите, се състои от председател от БСП, зам.-председател от „Атака” и секретар от ДПС. Подписите се полагат от председателя и секретаря – от БСП и ДПС. Ние сме ощетена партия и искаме да се възстанови поне елементарната справедливост, правейки компромис да се примирим със зам.-председател”, коментира Бойко Борисов.

Той обяви, че има информация за планиран нов заем, който правителството да изтегли. Лидерът на ГЕРБ призна, че знае и сумата  близо 4 млрд. лева. Борисов обаче призна, че не е ясно с какви мотиви ще се изтегли заема и за какво ще бъдат похарчени парите.

„По-неприятното за мен е, че Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг. Това, което знаем, че е заявил, е, че това ще стане веднага след изборите. Но тогава пазарите са по-лоши. Всички му дават акъл, ако така и така емитира дълг, да го направи сега. Но те, както всяко нещо, отлагат за след изборите. Тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви. Говорим за близо 3,9 млн. лева. Ще си ги харчат за нещо, което най-вероятно след това ние ща платим с лихвите”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Междувременно депутатите удължиха работното си време днес до 17.0 0 ч. Предложението беше направено от заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев. Народните представители продължават с приемането на второ четене на текстове от Законопроекта за Сметната палата.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене