Депутатските листи на БСП без ветераните от парламента

Депутатските листи на БСП за следващите парламентарни избори да бъдат без вечните ветерани в парламента.  Това предложение ще бъде обсъждано от Националния съвет на „Позитано“ 20 в събота, пише Дневник.

Според източници на изданието, на партийните организации ще бъде препоръчано да не издигат депутати, които имат три пълни мандата в парламента.

Такава промяна в устава на БСП бе лансирана от лидера Корнелия Нинова, но дори и да бъде приета от конгреса през февруари, няма да бъде регистрирана в съда за евентуалните избори напролет.

Така на партийните организации се очаква да бъде препоръчано да не включват в кандидатските листи „ветерани в парламента“. Ако препоръката не се спази, Изпълнителното бюро ще може да предложи редакции на Националния съвет, който ще трябва да утвърди листите през февруари.

В БСП има мнения, че мандатността е спорен критерий, тъй като последните три парламента не са изкарвали пълния си мандат. Социалисти смятат, че ако такава бъде въведена за депутатите, трябва да има и за кметовете и за общинските съветници.

На партийните организации ще бъде препоръчано да номинират за депутати значими фигури от конкретния регион, както и хора, които не са членове на БСП. Конференциите, на които ще се правят номинациите, започват от 1 януари и трябва да приключат до 4 февруари. След това листите ще бъдат утвърждавани от Националния съвет.

В Пиринско се коментира, че хората, които ще намерят избираемо място в кандидатдепутатската листа на БСП, са кметът на Кресна Николай Георгиев и Валери Сарандев, заместник-председател на Областния съвет на БСП.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене