2000 лв. обезщетение за банскалия, ухапан от домашно куче

2000 лв. обезщетение ще получи жител на Банско, ухапан от домашно куче. Това постанови окончателно окръжният съд в Благоевград. Инцидентът станал на 20 декември 2014 г., когато Атанас Г. минавал по тротоар край къща в града. Входната врата се отворила и оттам излязъл ответникът А. З. и след него кучето му. Със силен лай животното се спуснало към минаващия мъж и го захапало в областта на левия глезен и в подколянната област на левия крак.

Стопанинът му не предприел никакви действия да спре агресията. Пострадалият мъж веднага е отишъл на лекарски преглед, където обработили три отделни рани и му поставили ваксина, пише „24 часа“. След това подал жалба в полицията и общината срещу собственика на агресивното куче. В хода на проверката, извършена от полицейските органи, се установило, че и една жена е била нападната и ухапана по-рано от същото куче.

Разпоредено било на стопанина да не оставя кучето си свободно да се движи в двора и входа на дома си, като при разходка да бъде с поставен намордник, а на входната врата да постави табела „зло куче“. Наложили му глоба, защото домашният любимец не бил регистриран. Нахапаният банскалия завел дело в съда в Разлог за нанесени неимуществени вреди, болки, страдания, психически стрес и уплаха, получени в резултат на ухапването.

Пред магистратите стопанинът на животното отрекъл кучето да е негово. Имало обаче свидетел, който потвърдил за инцидента. Районният съд постанови стопанинът на злото куче да плати 2000 лв. обезщетение на пострадалия, а окръжните магистрати потвърдиха решението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене