Connect with us

Анализи и Коментари

Саше Краваро бившият кмет на Банско точи ризи за депутат в партията на Николай Бареков!

Published

on

zx450y250_1048481

ХИЛЯДИ ГЛАСОВЕ И ТЛЪСТО ФИНАНСИРАНЕ ОБЕЩАВА СКАНДАЛНО ИЗВЕСТНИЯТ ЕКС КМЕ ЗА ДЕПУТАТСКИ ИМУНИТЕТ И ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ!

Партията на Николай Бареков “България без цензура” се сдоби с общинска структура и офис в град Банско, това стана факт  преди дни на общо събрание на членове и симпатизанти в курортното градче. Общинската структура избра за председател 49-годишният Илиян Недялков, който е женен с две деца студенти. Илиян Недялков работи, като управител на фирма “ИНВИАКО”ЕООД с дейност счетоводни услуги. Общинския офис на ПП “България без цензура” се намира на улица Цар Симеон №40 в центъра на град Банско. Председателя на гражданско сдружение “Единно Банско” Иван Пачаджиев декларира подкрепа на партията на Бареков. Скоро ще стане ясно дали бившият кмет на Банско Александър Краваров , който е местният фактор на ВМРО – коарицилионният партньор на Барековата партия, ще подкрепи местната структура на ПП “България без цензура” в град Банско. Според добре информирани в политическите среди в момента текат преговори между хората на Бареков и самия Краваров който точил ризата си за народен представител на евентуални предсрочни избори. Бил готов да обещае солиден брой в хиляди гласове и плюс тлъсто финансиране на партията, ако му се даде шанса да влезе в изпълнителната власт. Според  наши хора в партията на Бареков това една ли ще стане обаче. Колкото и примамливо да е предложението на Краваров, името му е достатъчно компрометирано в родният му град и това няма да е от полза на младата политическа организация. Като се спомене името на „Саше Кравор“ в Банско, то моментално става символ на „задкулисие“, „корупция“, „мръсни политически игри“ . Нужно било да  се заложи на нови млади и неопетнени имена, така че Краваро трябва да си  гледа старините казват местните. Той обаче не бил на това мнение защото се страхувал от десетките разследвания и прокурорски проверки, които текли срещу него. Едно сериозно обвинение и до две години Краваро може и да осъмне в затвора. За това му е бил нужен депутатският имунитет, казват  още информираните банскалии. Дали обаче Бареков ще бъде подведен да гласува доверие на един „изгърмял бушон“? Едва ли. Времето ще покаже.

 

Анализи и Коментари

Проф. Топалов: Ако направим като гърците, Скопие бързо ще клекне

Published

on

Не мога да приема, че моят дядо, който е гинал за България, че той не е бил българин, казва още той

“Около 2 млн. сме потомците на някогашните македонски емигранти. Това определя и онази доза категоричност, с която ние се отнасяме към македонския въпрос”.

Това каза проф. Кирил Топалов, член на съвместната историческа комисия със Северна Македония и бивш посланик в Гърция, в предаването “Панорама” по БНТ.

“Не мога да приема, че моят дядо, който е гинал за България, че той не е бил българин.

В Македония се опитват да променят идентичността на нашите деди 100 години назад, а плачат, че ние сме променяли тяхната идентичност.

А ние приемаме и позволяваме неща, които никой друг не би приел. Как така се променя национална идентичност за 60 години?”, попита той.

“Въпросът при гърците бе решен по начин, че те въобще не се занимаваха с този проблем.

Те направиха два митинга по милион и половина, с което показаха на света, а и на съседите си какво ги чака и каква е позицията на гръцкия народ и на всички гръцки правителства, леви или десни. И после ги забравиха.

Аз съм разговарял с гръцки политици за това. И така в Скопие приеха името Северна Македония. Гърците ги оставиха те да мислят, те да решават.

И накрая нашите братовчеди удариха чело на прага на гърците и казаха – приемаме всичко, отказваме се от Античността.

Как така за няколко месеца те успяха да преиздадат учебниците си и да изхвърлят от тях всичко, що се отнасяше до Античността и всички техни лъжи, а ние вече 3 години и половина говорим с тях и те буква не са променили от учебниците си, в които пише, че ние сме татари, турци и монголи, фашисти, окупатори и прочие?”, допълни той.

“Те вече са ни откраднали историята. Тяхното общество вече е надъхано срещу България”, каза още писателят.

“Някои драми, които сега се разиграват, са смешни в някои отношения, каквам го като човек, който е видял много драми в София, включително и падащите бомби. Сега обаче това са проблемите на нашето общество. Бомби не падат отгоре, а вътре в нас”, каза още проф. Кирил Топалов.

blitz.bg

Continue Reading

Анализи и Коментари

Топ Преса: Юруков е срам за ЮЗУ! Да се маха веднага!

Published

on

Когато парите говорят, някои медии мълчат! Усетихте ли как днес КПКОНПИ прие решение по теми писани от години с автор Топ Преса а доста местни медии са слепи и неми за скандала.

Комисията на Цацаров прие решение за установяване на конфликт на интереси за проф. д-р Борислав Юруков – Ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“ (мандати 2015-2019 и 2019 -2023 г.). Производството е започнало по сигнал, в който се съдържат твърдения за това, че в качеството си на Ректор на ЮЗУ проф. Юруков е издавал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително и на самия себе си. Браво!

Така се прави! С решението на КПКОНПИ е наложена глоба от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300, представляваща получената материална облага. Сега очаквайте платените от ЮЗУ медии да пишат, че това е “жълто”, че Цацаров е “жълт” и че всичко е от завист и “поръчано” от зложелатели. Но наглостта на “професора” е очевадна, институцията легитимира думите на Топ Преса. А те се обобщават в едно- Юруков в срам за ЮЗУ. Да се маха веднага!!!!

Continue Reading

Анализи и Коментари

Прогноза : На предстоящия балотаж в Благоевград ще има значителна избирателна активност! Според нашите данни за единият от кандидатите гласовете ще се значително повече от другия!

Published

on

Частичните кметски избори в Благоевград в неделя не излъчиха победител и на балотаж отиват кандидатът на “Има такъв народ” Илко Стоянов и Румен Томов, досегашният кмет, кандидатирал се отново като независим, подкрепен от БСП. Този резултат беше многократно тълкуван като “знак” за изхода от предсрочните парламентарни избори на 11 юли. И най-вече факта, че кандидатът на ГЕРБ Андон Тодоров е останал трети, отпадайки от надпреварата.

Обстоятелствата около вота в областния град обаче не дават твърди основания за очакване на подобно развитие и на парламентарните избори. Най-малкото защото по принцип е некоректно въз основа на един тип избори да се правят изводи за друг тип – местните, парламентарните и президентските имат особености, които правят подобни сравнения подвеждащи.

И все пак в случая с частичния вот в Благоевград такава връзка с предстоящите избори на 11 юли донякъде може да бъде направена по линия на въведеното изцяло машинно гласуване, както и по отношение на избирателната активност. За загубата на ГЕРБ има и специфични причини, свързани с вътрешнопартийни процеси в областния град, затова не би следвало резултатът на бившите управляващи там да се пренасят механично в национален мащаб.

Близо 28% от имащите право на глас отидоха до урните в неделя, което изглежда драстично ниска активност в сравнение с редовните местни избори през 2019 г., когато на първия тур беше 58%, а на последвалия балотаж между спечелилия Румен Томов и кандидата на ГЕРБ и дългогодишен кмет Атанас Камбитов – малко над 51%.

Обичайно избирателната активност на частични кметски избори е по-ниска от тази на редовните. И въпреки че не е коректно да се сравняват местни с парламентарни, ако регистрираната в Благоевград слаба активност се дължи на фактори като умора от зачестило гласуване, както и навлизане в почивния летен сезон, може да се направи извод, че такава тенденция се очертава и за предсрочните за парламент. Това от своя страна означава вероятност за преизчисляване на прогнозираните сега резултати от вота на 11 юли, както и на състава на бъдещото 46-о Народно събрание.

Нещо повече. Проучване на Топ Преса показва, че на предстоявщия балотаж в неделя, в Благоевград ще има значителна избирателна активност. Според нашите данни за единият от кандидатите гласовете ще се значително повече от другия. С други думи казано – разликата между двамата няма да е малка. Такива според нас са настроенията и нагласите в югозападната столица. Въпросът е само дали ще се окажем прави в проучването си. Ние сме убедени че – да, ще се окажем прави.

е

Continue Reading

Анализи и Коментари

Димитър Перухов от Гоце Делчев – пример за достоен живот!

Published

on

Съветите на 105 – годишния Димитър Перухов от Гоце Делчев

Всеки жител на град Гоце Делчев или на околните села, който през последния половин век  е имал нужда от книговезки услуги, непременно е прибягнал до помощта на Димитър Перухов. И днес той пак посяга към  материалите за подвързване, макар че дъщеря му Величка отдавна го замества успешно.

Роден е през 1916 година. Родителите му са бежанци от Горно Броди. Установили се в Неврокоп, първоначално те  живеели  в стара турска къща, но в началото на 20-те години баща му, който  бил зидар, сам си построил къща оттатък реката – на два етажа, с голяма тераса. Впрочем, той  вложил майсторлъка си  в строителството и на много къщи на главната улица. Освен трудова биография, бащата имал и революционна – бил борец срещу турското робство, участвал  в освобождението на Неврокоп и лично  познавал Пейо Яворов.

Спомените на бай Митко от далечното време на неговото детство са напълно съхранени. Живеели  бедно, но сговорно. Разбирали  се с турците, останали в града след Балканската война, дори  си помагали. В  махалата, която тогава  наричали Ваглар, имало много деца. Само в  тяхната къща били седем, но за съжаление оцелели само той и брат му.

Когато поотраснал, Димитър решил да учи в Земеделското училище в града. След завършването му се явил пред  военна комисия, според която  трябвало да стане свързочник. Така младият човек  заминал за София и постъпил във военно училище, където изучил телеграфа и морза. Заедно с останалите курсисти участвал в създаването на  телефонната линия  София – Бургас.  По-късно, по време на Втората световна война, бил на фронта като свързочник.                        Бай Димитър е един от първите печатарски работници в Неврокоп. Земеделското училище било близо до Баймаковия хан, който се  намирал на сегашната улица „Васил Левски“, срещу музея. Точно там се настанили с машините си печатарски работници, дошли  от Кюстендил. Това съседство се оказало решаващо – младежът харесал печатарството и решил да му се посвети въпреки нередовното и ниско заплащане. А тогава всичко се правело на ръка, тъй като градът все  още не бил електрифициран.

След години машините трябвало да бъдат откарани в София. Димитър Перухов все пак успял да купи две от тях, но при национализацията те  му  били отнети, както станало и с печатницата и книжарницата на Илия Хаджииванов. С тези машини била създадена държавна печатница към Градска търговия, в която опитният вече печатар продължил да  работи. Така до пренасянето на машините в  Благоевград.

Пред очите на възрастния човек и сега е касата с кутийки, в които били разпределени буквите. Текстът се набирал  в калъп, а  омастилени валяци минавали върху буквите. Така  били отпечатвани формуляри за предприятията, визитни картички, некролози, листовки, които евреинът Жако  издавал. Така излизал и тогавашният в-к „Хроника“.

Учител на бай Димитър в печатарството  бил Стефан Галев, а в подвързването – Кольо Астарджиев, който упражнявал професията си също в печатницата. Благодарение на това любознателният печатар се научил да подвързва книги и когато в града вече нямало печатница, наред с работата си на параджия в местната гимназия, той извършвал и книговезки услуги. Подвързвал е какво ли не – вестниците и списанията на читалището, ведомостите на предприятията, дипломни  работи, книги.   Продължил да се занимава  с тази  дейност и след пенсионирането си.

През своя  дълъг живот  Димитър Перухов  винаги се  трудел с желание и старание. Отглеждал   тютюн,  грозде,  зеленчуци. Мъдростта, която  предал  на децата си, е, че човек, колкото повече работи, толкова е по-здрав и живее по-дълго.

Общуването с хората е другото разковниче за неговото дълголетие. Той винаги е усмихнат и приветлив. У него няма злоба и завист, никога не е говорил против съседи и роднини.  И още нещо – спокойствието, философското отношение към живота.

В семейството си бай Димитър също е за пример. Заедно със съпругата си  гледал своята майка, която  починала на 98 години. Грижовен  бил и към трите си деца – сина и двете дъщери.

Сред семейните албуми е съхранено и удостоверение, с което Димитър Перухов е награден като активен турист – „Отличник на БТС“. От млади години  обикалял планините, но най-впечатляващото му постижение е изкачването на връх Мусала на 85-годишна възраст! Обичал  и екскурзиите – при всяка възможност тръгвал на път.

Активният живот и умереността във всичко  помогнали на Димитър Перухов да се съхрани бодър, въпреки че житейските бури не подминали и него. Изпитаната му рецепта за дълголетие и жизненост е: „ Спокойствие, малко гимнастика, режим и винаги  добри отношения  с  хората!“

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ