Жителите на Гърмен прогониха ДРОМ, Илия Илиев обеща пак да дойде

Жителите на Гърмен не допуснаха председателя на партия ДРОМ в сградата на кметството. Депутатът от ДПС Илия Илиев със свои привърженици тази сутрин се опита да влезе в общинска администрация, за да разговаря с общинския кмет Минка Капитанова.

Появата им обаче разгневи местнито хора, които бързо се събраха пред Общината и попречиха на „неканените гости“ да стигнат до кметския кабинет.

„Тези хора нямат място тук. Няма да допуснем да се политизира ситуацията в Гърмен“, увери Иван Кременлиев, председател на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“. Той подчерта, че местните жители няма да отстъпят от исканията си – да бъдат разрушени всички незаконни постройки в квартал „Кремиковци“ и ромите да започнат да плащат данъци като всички останали в държавата.

„Ако трябва ще стигнем и до по-далеч и ще поискаме оставката на Минка Капитанова“, предупреди Кременлиев. Той бе категоричен, че хората ще бранят кметството и няма да допуснат представители на партия ДРОМ да се намесят в местния ромски проблем.

„Отстъпихме, за да не се стигне до стълкновения. Но ще искаме нова среща с общинсикя кмет Минка Капитанова. Ще настояваме да се вземат адекватни мерки да се защитят правата на ромите в Гърмен“, коментира за ИлинденПрес народният представител от ДПС Илия Илиев, на когото главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета заради купуване на гласове.

Според народния представител, който е и председател на партия ДРОМ, проблемът с незаконното строителство в ромските махали е характерен за цялата страна. „Това е наследен проблем отпреди 1944 година и е необходима нова дъжавна политика, за да се разреши“, подчерта Илиев.
Той бе категоричен, че в Гърмен има „няколко мъже, които подбуждат към расова омраза“. Затова ще сезира прокуратурата за техните действия.
„Това са обезумели хора, които органите на реда трябва да стегнат и да вкарат в правия път. Няма да допуснем някой да страхува ромите в Гърмен“, подчерта още един път Илия Илиев. Председателят на ДРОМ увери, че ще иска нова среща  с Минка Капитанова.

Тази сутрин малката община за пореден път се събуди при засилено полицейско присъствие. Година и половина след големите протести срещу ромските беззакония, напрежението тук периодично избухва. Местните хора напомнят, че поетите обещания от местната и държавната власт за събаряне на незаконните ромски постройки, остават неспазени.

По всичко личи, че с наближаването на предсрочните парламентарни избори, ситуацията в Гърмен ще става все по-неспокойна. Много вероятно е политици да се опитат да яхнат вълната на недоволството. В същото време общинският кмет Минка Капитанова е заела най-удобната за нея позиция – да мълчи, вместо да се опита да реши заедно с държавата веднаж-завинаги този проблем.

Властта у нас, местна или централна, явно има интерес от повторението на този сюжет, защото в шумотевицата никой не иска от нея да решава истински проблеми. И вместо да решава проблеми, властта наблюдава огъня докато се разпали и го гаси, когато не угасне от само себе си. Така идват конфликт след конфликт, законите продължават да не се спазват, гетата продължават да се разрастват. И така до следващите избори.

.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене