Напрежение в Гърмен: Протестиращи блокираха пътя на партия „ДРОМ” към общината

Има засилено полицейско присъствие

Засилено полицейското присъствие има в Гърмен. Представители на партия „ДРОМ“ влязоха в разгорещен спор с жители пред общината на селото тази сутрин. Причината е желанието на партията да влезе на разговор с местната управа за проблема със заразата от хепатит сред местните ромски деца, предава bTV.

След протеста на местните вчера, които заплашиха, че няма да пускат децата си на училище, защото има опасност от епидемия от хепатит, днес има организиран контрапротест.

Партия „ДРОМ” и депутатът от ДПС Илия Илиев се появиха в Гърмен, за да декларират, че ромското население не е само и че те стоят зад него. По думите на Илиев те са там, защото са видели, че се насажда омраза и за да се спре напрежението. Той използва ситуацията, за да повдигне отново и въпроса за незаконните къщи на ромите в квартал „Кремиковци“.

Напрежението се покачи, когато представителите на партията опитаха да стигнат до среща с кмета на Гърмен. Местните им препречиха пътя и не ги пуснаха да минат. Стигна се до размяна на реплики и призиви към полицаите с въпроси кого пазят. И двете страни твърдяха, че искат спазване на закона.

На въпроса как ще коментира искането на главния прокурор за сваляне на депутатския му имунитет за купуване на гласове Илия Илиев каза, че това са глупости. /blitz

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене