Санданският славей Райна ексклузивно пред toppresa.com: „Тежко мина младостта“ е безспорният фолклорен хит на 2016 година

Райна Кирилова Тер­зийска е родена на 30 сеп­тември 1981 г. в гр. Сандан­ски. Името ѝ е избрано, след като баща ѝ отива при баба Ванга, с която имат предварителна уговорка. Той изпълнява заръката на пророчицата и занася поръча­ните легенче, кукла и цветя. Баба Ванга взима карамфилите, избира един от тях и казва: „Райна ще се казва детето, и така ще я нарича­те, няма да ѝ преиначавате име­то.“ След един месец пророчицата става кръстница на Райна. Райна е буйно и палаво дете и добра уче­ничка. В 6-ти клас се записва за курсове за манекени, в същото време тренира и спортни танци. Малко по-късно се записва да тре­нира карате, учи народно пеене и тренира лека атлетика. Преди да започне кариерата си на певица, Райна е професионален модел в агенция „Интерсаунд“ в продъл­жение на пет години.

Едно интервю на  Стоян ЦВЕТКОВ

– Здравей, Рай­на. Първо благо­даря за отделено­то време. Каква всъщност е Райна като човек?

– Амбициозна, постигаща, смела, принципна и откровена. Все качества, които са ме запазили като личност в това бездуховно време…

– Освен поп-фолк, Вие сте известна изпълнителка на народни песни? Какво всъщ­ност представлява фол­клорът през очите ви?

– Предпочитаният от мен жанр, не само заради место­рождението ми, а и защото комерсът все още не е толко­ва прихванал фолклора и все още е музика за ушите, а не за очите, както се казва за фол­ка. Съчетавам ги добре и двата стила, и може би затова се радвам на интерес вече цели 15 години, от страна на две различни аудитории.

– Песента „Тежко мина младостта“ се пре­върна в невероя­тен хит. Очаквахте ли го?

– Да, имам нюх за музиката, особе­но за фолклорната. Песента има над 2 000 000 гледания в канала на ютуб, за по-малко от годи­на, нещо , което не се случва за фолклорна песен. Поне от времето на „Бяла роза“ и „Кате, Кате“ не е имало тол­кова убедителен ФОЛКЛОРЕН хит. Това безспорно е фол­клорната песен на 2016г. До­несе ми и много участия, не само в България, но и в САЩ и Македония, и предстоят още много. За мен годината беше повече от силна и успешна, както в областта на фолкло­ра, така и в областта на поп­фолка. Но освен тази песен имам още две, които във фол­клорната област се радват на силен интерес, това са „Маша­ла“ и „Що имала късмет Ста­мена“, и много често виждам клипове на фолклорни със­тави, които ги представят по света и у нас. В Ню Йорк има американска група, които са прихванали тези две песни и танцуват на тях, много се из­ненадах, когато видях японци и чернокожи да играят хора на тези мои песни. Но да се върна към песента „За докто­ра“, за която с мен се свърза композитор от Мароко, които поиска да закупи правата й, а след него ме потърси и ком­позитор от Грузия за съвмес­тен проект… Няма какво по­вече да се каже за песен като тази, тя се усеща, чувства, преживява… С мъжете от „Годлевски великден’’ напра­вихме песен за душата, която публиката отдавна чакаше да чуе… Искат да я изпълнявам, дори в дискотеки…

– Запознати сме с Вашите проекти. Последният от тях бе в Ковачевица, което е на 15 км от Гоце Дел­чев. Какви са впечатленията Ви от този край?

– Красота и спокойствие, снимахме там през септем­ври, но оттогава нямам дори 2 свободни дни, за да си позволя да отида и да му се насладя, пътувам из страната по участия и вре­мето сега ми е кът, но, живи и здрави, на­пролет ще се върна.

– Принцип­но избягвате медийните изяви. Защо? Обидена ли сте на някого?

– Не губя време в бръ­щолевене и ненужни пиар-акции, а го инвестирам в работа, учене и творчески начина­ния. Който много го­вори, работа не вър­ши, а както виждате, каквото съм казала, съм го направила. Следвам си целите и амбициите и кротко си ги постигам без излишен шум.. Ня­мам нужда да се „ре­кламирам“… Чувст­вам се достатъчно успешна в работата си.

– Скромно моми­че ли е Райна?

– Така казват 

– Каква е разлика­та от сегашната Рай­на и тази отпреди 10 години?

– По-осъзната, по-мъдра и по-жен­ствена… 

– Какви са бъде­щите творчески пла­нове на Райна?

– Октомври, ноем­ври и декември пос­вещавам изцяло на участия. За моя голяма радост са мно­го и ще пътувам, това ме пра­ви удовлетворена от труда ми и ме амбицира още повече. Януари и февруари съм реши­ла да замина да довърша обу­чението си по испански език в Хавана. Ще уча всеки ден, ще взимам и уроци по танци, защото отдавна не съм вли­зала в зала и ми липсва това усещане, а и да избегна зима­та тук. Март продължавам с нови проекти и участия. Меж­дувременно ще се погрижа почитателите ми да не усещат толкова липсата ми, като съм им подготвила всеки месец по една нова фолклорна пе­сен, а за поп-фолк аудитория­та също ще поднеса приятна изненада през февруари. Си­гурна съм, че 2017 ще е още по-успешна година  – С Бога напред!

– Кажете нещо чрез нашия вестник на читателите ни?

– Да отразявате максимал­но действителността и да сте максимално обективни в свят, който е достатъчно по­гълнат от фалша и лъжата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене