Какво се случи? Закриха емблематичния спортен ежедневник „7 дни спорт“

Една от смятаните преди години за най-голяма медия в бранша спря да излиза от днес и потвърди нещо, очаквано от доста време

На практика това бе предрешено, след като бе видно поне в последните 3-4 години как прогресивно пада обемът на неговото книжно тяло. Според официално обявените причини е именно е лошата финансова ситуация в изданието, която е принудила ръководството да вземе решение да закрие вестника. До около 15:30 часа вчера журналистите са работели върху поредния брой, след което им е съобщено, че вестникът приключва. Новината е съобщил лично главният редактор Юлий Москов, който вчера е събрал редакционния екип и е обявил, че изданието няма как да продължи да съществува на този етап и екипът се разпуска.

„7 дни спорт“ се появи на родния пазар през 1994 година покрай великото футболно лято в САЩ. През годините в това издание работиха едни от най-добрите спортни журналисти в България, а допреди 3-4 години минаваше за най-класната медия в жанра. Освен много добри условия за работа в него,  се предлагаха и едни от най-добрите хонорари сред всички занимаващи се със спорт. По онова време той често бе наричан „Вестникът на „Левски“, имайки предвид тесните връзки с голяма фирма за мобилни услуги, тогава генерален спонсор на „сините“ и определено разполагаше видимо със сериозни финанси. Това най-ясно личеше по обема на печатното издание, чиито страници достигаха тези на жълтата преса.
Впоследствие обаче необяснимо за някои, всичко тръгна надолу, за което клюката сочи, че причината е разсъхналите се топлите се топли отношения с някои спонсори заради „меко казано“ недалновидни стъпки на главния редактор Юлий Москов. Той се възприел за твърде голям фактор, с което отблъснал свои партньори, сред които най-големия си спонсор – въпросната фирма за мобилни услуги, бивш спонсор на „Левски“. Това бе последвано от загубване на най-добрата кореспондентска мрежа в страната, след като шефът на „7 дни спорт“ започна да си прави оглушки и не плаща с месеци на хората си извън София. Така постепенно медията намали аудиторията си, след като се превърна в типично само столично издание, в което няма продуциране на собствена информация, което бе силната му страна от старта му на пазара.

За капак пък журналистът бизнесмен според мълвата „забравил“ да плаща на печатници и други контрагенти.

Все още не е ясна окончателно съдбата на изданието в далечен план, но поне до Нова година броеве няма да има. След това нещата може да се променят и вестникът отново да се появи, но това е малко вероятно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене